Veoma jednostavna, sočna čokoladna torta s rogačem, priprema se bez brašna, a upotpunjena je aromatičnim premazom od višanja i ruma!
Recept za brzu Crumble poslasticu
Recept za bečku kraljicu – Sacher tortu
Sastojci:
Biskvit s rogačem:
200 g čokolade za kuhanje, 200 g putera, 8 jaja, 150 g šećera, 150 g mljevenog rogača, naribana korica 1 narandže, sok od 1/2 narandže.
Recept za Tiramisu s jagodama
Recept za Semifredo
Premaz:
4 kašike marmelade od višanja, 2 kašike ruma.
Čokoladna glazura:
100 g čokolade za kuhanje, 100 ml slatkog vrhnja.
Recept za Milk šnite
Recept za Panama tortu
Priprema:
Čokoladu i puter otopite na laganoj vatri, pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Jaja izmiksajte sa šećerom tako da dobijete gustu, svjetlu smjesu pa umiješajte otopljenu čokoladu i puter.
Dodajte sok i koricu narandže, a zatim rogač. Rogač prosijte, a eventualne grudvice „razbijte“ prstima. Kuhačom sve izmiješajte tako da dobijete glatku smjesu bez grudvica. Smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojem ste dno prekrili masnim papirom. Tortu pecite otprilike 25 minuta na temperaturi od 170°C.
Recept za Šambali – turski desert od griza
Brzi kolač od čokolade i kafe
Marmeladu od višanja pomiješajte s rumom, zagrijte na laganoj vatri i premažite njom ohlađenu tortu. Čokoladu i slatko vrhnje otopite na laganoj vatri pa premažite tortu čokoladnom glazurom. Ukrasite po želji, npr. komadićima narandže ili lješnjacima, pa poslužite samostalno ili uz malo tučenog, slatkog vrhnja.
Za premaz, umjesto marmelade od višanja možete koristiti pekmez od marelice ili džem od narandže, a rum možete zamijeniti sokom od narandže.