Jedna od najpoznatijih svjetskih poslastica je Sacher torta, a u nastavku vam donosimo recept.
Sastojci
BISKVIT: 6 žumanaca, 160 g šećera, 1 vanilin šećer, 140 g putera, 160 g čokolade za kuhanje, 100 g brašna, 1 prašak za pecivo, 6 bjelanaca
GANACHE KREMA: 200 ml vrhnja za šlag, 200 g čokolade za kuhanje
OSTALO: 300 g marmelade od marelice, 2 narandže
Puter i čokoladu istopite na pari i ostavite da se prohladi. U posudu dodajte žumance, šećer i vanilin šećer, te pjenasto umutite. Dodajte čokoladu i kratko promiješajte. Prašak za pecivo pomiješajte sa brašnom i dodajte u smjesu, izradite tek toliko dok se sastojci sjedine. Bjelanjce izlupajte u čvrsti snijeg i dodajte u smjesu na 2-3 puta, lagano pomiješajte sa pjenjačom toliko da se sve sjedini. Obruč od 24 cm postavite na masni papir i oko njega alu foliju, osim ako ne koristite dno od obruča. Ulijte i rasporedite pripremljenu smjesu.
Recept za ukusna lješnjak gnijezda
Napravite domaće Ferrero Rocher kuglice
Stavite peći biskvit u zagrijanu rernu na 100 stepeni 20 minuta, pojačajte rernu na 150 stepeni25 minuta i još pojačajte na 180 stepeni 15 minuta, provjerite drvenim štapićem sredinu. Pečeni biskvit odvojite od obruča, prevrnite na žicu i ostavite da se ohladi. Ohlađeni biskvit prerežite dva puta da dobijete tri biskvita.
Sokom od 1,5 narandže koju ste procijedili kroz cjediljku natopite sva tri biskvita. Preostali procjeđeni sok od pola narandže dodajte marmeladi i stavite malo kuhati.
Na žicu slažite biskvite tako da je između svakog premazana istopljena marmelada, a na kraju premažite cijelu tortu.
Za ganache je potrebno vrhnje za šlag staviti na vatru do vrenja, tako da postigne temperaturu koja topi čokoladu. Prelijte vrhnje preko čokolade i miješajte dok se sasvim ne istopi. Ostavite da se počne stezati. Kada je ganache postigao gustinu da se može preljevati preko torte, rasporedite glazuru po površini torte i zagladite bočne stranice.
Ostavite malo tortu da se stegne, zatom prebacite na tacnu.
Servirajte uz komad torte malo šlaga, jer se odlično slaže, piše Kolači.biz.
Brzi recept za Toblerone
Odličan recept za Ledene kocke
Na Bečkom dvoru 1832 god. nastala je Sacher torta. Tadašnji knez Metternich naložio je da se za njega i njegove goste pripremi posebna torta za posebnu večeru. Šef kuhinje slučajno je bio bolestan, tako da je osmišljavanje preuzeo šegrt Franz Sacher koji je imao 16 godina. Knezu i njegovim gostima poslužena je sočna i veoma ukusna čokoladna torta, koja je sve oduševila. Nakon dobivene diplome i licence Sacher je počeo reklamirati svoju tortu i samostalno raditi za najviše slojeve. Njegov sin Eduard 1876 god. usavršava recept dodavanjem marmelade od marelice i glazuru od čokolade. S vremenom je dolazilo do sukoba oko recepta, gdje su se spominjale neke varijacije, ali originalni recept je strogo čuvana tajna u Bečkom hotelu Sacher.