Ako ovaj recept iz nekog razloga još uvijek niste isprobali, vrijeme je da se počastite s jednim ludo dobrim čokoladnim užitkom!
Priprema je i više nego jednostavna i neće vam oduzeti previše vremena. Kolač prije posluživanja dobro rashladite, a možete ga poslužiti sa šlagom ili sladoledom.
Odličan recept za Ledene kocke
Biskvit
4 jajeta
140 g šećera
1 vanilin šećer
70 ml ulja
70 ml mlijeka
100 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
30 g kakaa u prahu
50 g griza
Recept za ukusna lješnjak gnijezda
Preliv
250 ml mlijeka
150 g čokolade za kuhanje
5 kašika šećera
1 kašika kafe
Recept za “naše” i američke palačinke
Priprema
Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodajte ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo, griz i kakao pa sve dobro izmiješajte.
Ostavite smjesu neka odstoji 15 minuta.
Kalup promjera (26 cm) obložite masnim papirom i ulijte pripremljenu smjesu.
Kolač pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C.
Čačkalicom provjerite je li pečen.
Vrući kolač prelijte vrućim prelivom.
Za pripremu preliva mlijeko zagrijte do vrenja pa dodajte šećer, kafu i čokoladu.
Miješajte dok se sve ne otopi.
Preliv procijedite kroz cijediljku da uklonite većinu zrnca kafe.
Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru.
Brzi recept za Toblerone
Napravite domaće Ferrero Rocher kuglice
Serviranje
Poslužite sa šlagom ili sladoledom.
Ako želite još malo čokolade, kolač prelijte čokoladnom ganache kremom. 200 g čokolade za kuhanje otopite u 200 ml slatkog vrhnja i prelijte preko ohlađenog kolača.
Ohladite da se čokolada stisne i poslužite!