Jesu li vaša djeca manje više dobro jela kada ste im počeli uvoditi čvrstu hranu, a onda oko prvog rođendana počela zanovijetati? Ako jesu, niste jedini, jer se to dešava velikom brojem djece, a doktori imaju objašnjenje i savjete.
U nastavku je jelovnik za djecu starosti od prve do treće godine, koji je sastavila Svjetska zdravstvena organizacija.
Dijete je sa navršenih 12 mjeseci spremno proširiti izbor svog gastronomskog iskustva. Dijete je radoznalo kada je u pitanju hrana koju uzimaju odrasli, ali još nije spremno u potpunosti da jede kao i oni.
Kako privoljeti dijete da jede?
Da bi dijete imalo bolji apetit potrebno je pribjeći nekim trikovima. Izgled hrane koja se nudi ne smije se potcijeniti.
Dok u prvoj godini uzimanje obroka dijete doživljava kao trenutak susreta s majkom, a manje ga zanima sam ukus i miris hrane, u uzrastu od 12-13 mjeseci postiže veću fiziološku zrelost i motoričku samostalnost pa je sposobno procijeniti ono što ga okružuje, uključujući i ono što jede.
Nutricionisti savjetuju da djecu ne hranite ovim namirnicama
Sada su to namirnice u čvrstom obliku – povrće i voće, a nisu više bezlične i bezbojne kašice. Priprema jela je napredovala od tečnih i kremastih kašica prema namirnicama koje se nude djetetu u komadićima kako bi ga podstakli na žvakanje, a ne samo gutanje hrane. Priprema obroka približava se sve više onoj za odrasle: jela s rižom, jela pripremljena u rerni, umaci s dodatkom aromatičnih trava koje poboljšavaju ukus mesa, a i ribi daju bolji ukus.
Uvođenju novih ukusa i mirisa treba pristupiti postepeno. Tek kada se dijete navikne na jedan ukus koji nije poznavalo, prelazi se na sljedeći. Treba posmatrati reakcije djeteta i poštovati znake koji pokazuju sviđa li mu se hrana ili ne. Dijete će ostaviti hranu koja mu se ne sviđa i to mu treba dopustiti, ali istovremeno mu treba pokazati novi način prehrane jer navike koje stekne u tom uzrastu ostaju.
Ne zanemarujte dosadašnje navike
Dijete je već savladalo tehniku samostalnog hranjenja, ponaša se odraslo, a mali ustupci u tom uzrastu puno mu znače: mlijeko uveče prije spavanja znači i nježnost kojom mu mama poželi laku noć i olakšava san. Korištenje običaja u ishrani koji vladaju u kraju u kojem dijete živi svakako je pozitivno. Kukuruzna palenta s mlijekom može biti koristan jutarnji ili večernji obrok, a palačinke sa sirom takođe su potpuni večernji obrok.
Kako sastaviti jelovnik?
Ovaj jelovnik sastavljen je prema raspoloživoj literaturi, a prvenstveno mu je osnova “piramida prehrane” prema preporuci SZO (Svjetska zdravstvena organizacija – WHO). Odstupanja se najčešće zasnivaju na ličnom iskustvu majke, apetitu djeteta i prihvatanju određenih namirnica.
Dobro usklađeni dnevni jelovnik sadrži sve esencijalne stvari neophodne za rast i razvoj. Ovaj jelovnik vodi računa o piramidi ishrane koja je započeta u prvom periodu uvođenja dohrane i koja se nastavlja kroz cijeli život, a čiju bazu čine voće, povrće i žitarice. Ove tri vrste namirnica ulaze u sastav dnevih obroka 4-5 puta uz unos potrebnih izvora bjelančevina u razumnim varijacijama kroz dan i kroz sedmicu. Na primjer, jaje ili sir daje organizmu visoko vrijedne bjelančevine kao i meso. Unos masnoća mora biti unutar razumnih ganica. Ipak, treba znati da se djeci ne daje obrano mlijeko, nego punomasno.
Namirnice su iste kao i u prethodnom periodu
Tokom cijele druge godine, na primjer doručak se sastoji od mlijeka i keksa (ili posebnih pahuljica od žitarica za rani uzrast), a tek bliže trećoj godini uvode se integralne žitarice (koje po mogućnosti nisu zaslađene) i to dva puta sedmično. Previše mekinja koje sadrže cjelovite žitarice i hljeb od integralnog brašna nisu pogodne za dječji uzrast jer ometaju apsorpcija gvožđa što može dovesti do anemije. Što se tiče količine hrane nekih većih promjena nema, razlika između druge i treće godine kreće se oko nekoliko grama, jer se ritam rasta usporava u odnosu na prvu godinu života.
Jelovnik koji je predložen može poslužiti mamama i tatama kao prijedlog na koji način bi mogli organizovati pripremu i ponudu hrane unutar određenih optimalnih okvira, ali su sve varijacije moguće.
Recepti za najbolje supe od povrća za bebe
Sedmični jelovnik za djecu od 1-2 godine
Ponedjeljak
Doručak: šoljica mlijeka (150 ml) s keksom.
Međuobrok: banana.
Ručak: tjestenina sa sirom i paradajzom, kuhana pileća prsa (ili čureća), pire od tikvica i krompira.
Užina: voćni sok.
Večera: supa ili pire od graška, tvrdo kuhano jaje.
Utorak
Doručak: šoljica mlijeka s keksom.
Međuobrok: svježi voćni sok.
Ručak: tjestenina s paradajzom i bosiljkom, list (riba) kuhan na pari, kratko kuhano povrće (blitva, krompir, mrkve).
Užina: jabuka.
Večera: gusta supa od povrća s rižom i krompirom, tjestenina sa sirom (kiflice, knedle ili slično).
Srijeda
Doručak: šoljica mlijeka s keksom.
Međuobrok: voće (npr. kivi).
Ručak: tjestenina s tikvicama, komadići kuhane šunke s pireom od krompira.
Užina: jogurt.
Večera: krem supa od graška (ili graha), rezanci sa sirom.
Četvrtak
Doručak: šoljiica mlijeka s keksom ili pahuljicama (prikladnim za odojčad i malu djecu).
Međuobrok: banana.
Ručak: proljetna supa (mlado povrće – mrkva, krompir, grašak, keleraba), oslić kuhan na pari sa špinatom.
Užina: frape od voća.
Večera: tjestenina u sosu od paradajza, jaje, mahune kuhane na pari.
Petak
Doručak: mlijeko s keksom ili pahuljicama.
Međuobrok: voćni sok.
Ručak: krem supa od povrća, odresci od mljevenog mesa, pire od krompira sa začinima (peršun, bosiljak i dr.).
Užina: jabuka.
Večera: supa s rižom i graškom, svježi sir.
Subota
Doručak: mlijeko s keksom ili pahuljicama.
Međuobrok: banana ili frape.
Ručak: tjestenina sa svježim paradajzom, odresci od mljevenog oslića, krompir.
Užina: voćni sok.
Večera: krem supa od tikvica s rižom, jaje, pire od mrkve.
Nedjelja
Doručak: mlijeko s keksom.
Međuobrok: svježi sok od narandže.
Ručak: rižoto, piletina, sezonsko povrće (kratko kuhano).
Užina: mjerica sladoleda od pavlake.
Večera: pire od povrća (špinat, blitva, mrkva), svježi sir, kremasti sir mozzarella.
Supom od mrkve spašeni milioni djece
Sedmični jelovnik za djecu od 2-3 godine
Ponedjeljak
Doručak: jogurt ili mlijeko s žitaricama (kukuruzne, rižine, ovsene pahuljice za djecu).
Međuobrok: jabuka.
Ručak: krem supa s rižom, špinat, omlet sa sirom, hljeb.
Užina: voćni sladoled.
Večera: supa od povrća.
Utorak
Doručak: šoljica mlijeka s keksom.
Međuobrok: svježi sok od narandže ili grejpfruta.
Ručak: tjestenina s paradajzom i bosiljkom, šnicle od piletine ili ćuretine, pire od krompira.
Užina: banana.
Večera: pire od špinata ili blitve, pečeni file od oslića s maslinovim uljem.
Srijeda
Doručak: mlijeko, tost s marmeladom.
Međuobrok: sok od kajsije ili svježe voće.
Ručak: supa od povrća s rižom, njoke.
Užina: komad kolača (torta, pita ili sl.).
Večera: pire od krompira, jaje, kratko kuhano povrće.
Četvrtak
Doručak: mlijeko s nezaslađenim pahuljicama (od riže, kukuruza, ovasa).
Međuobrok: kivi.
Ručak: juha od povrća s tjesteninom, šnicla (teletina, piletina, ćuretina), pire od krompira i mrkve.
Užina: voćni jogurt.
Večera: krem supa (brokoli, karfiol) s rižom, oslića s pečenim krompirom.
Petak
Doručak: mlijeko, tost sa puterom i marmeladom.
Međuobrok: banana.
Ručak: tjestenina (zeleni rezanci) s tikvicama i začinima, jaje, rendana mrkva s limunom, hljeb.
Užina: frape od sezonskog voća (npr. jagode).
Večera: supa od povrća, svježi sir, hljeb.
Subota
Doručak: mlijeko i keks.
Međuobrok: sok od breskve.
Ručak: riža, oslić, povrće (kratko kuhano), jogurt.
Večera: krem supa od graška s proprženim kockicama hljeba, voćna salata.
Nedjelja
Doručak: mlijeko, hljeb ili tost s puterom i medom.
Međuobrok: banana.
Ručak: tjestenina sa sosom od paradajza i parmezanom, šincla ćuretine s limunovim sokom i kratko kuhanim povrćem.
Užina: komad kolača od jabuka ili sl.
Večera: pire od tikvica i krompira, svježi sir ili druge vrste sira.