Tri leće ili Tres leches je sočni, spužvasti kolač koji se zalijeva kombinacijom tri različite vrste mlijeka – običnim, kondenziranim mlijekom i tekućim vrhnjem za šlag.
Recepti za tri leće se možda razlikuju u omjerima i vrstama mlijeka, u topingu na vrhu – karamela, puding krema, voćni nadjev, slatko vrhnje…
Ovaj kolač je sočan zbog posebnog načina pripreme biskvita. Iako se ovdje radi o sastojcima za klasični žuti biskvit, pun je sitnih mjehurića koji se u tijestu zadržavaju nakon pečenja, a koji će pospješiti upijanje velike količine mlijeka kojom se kolač nakon pečenja zalijeva. Mjehurići nastaju jer se biskvit muti po malo, što se žumanci dodaju jedno po jedno i što u smjesu ne dolazi nikakva masnoća, posebno ne puter.
U nekim receptima se u ovom kolaču koristi puter, dok je bez njega ovo vrlo lagan kolač sa puno mjehurića zraka.
Sastojci
Biskvit:
6 jaja, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 200 g glatkog brašna, 2 kašikice praška za pecivo.
Preliv
700 ml mlijeka, 500 ml vrhnja za šlag, 300 ml kondenziranog mlijeka.
Karamel krema
400 g šećera,100 g putera, 400 ml vrhnja za šlag.
Priprema
Za biskvit odvojiti bjelance i žumance. Najprije umiksati bjelance u čvrsti snijeg, pa postepeno dodavati šećer i vanilin šećer te miksati dok se sav šećer ne otopi i smjesa ne postane potpuno sjajna i čvrsta. Tada u smjesu dodajete jedno po jedno žumance, te cijelo vrijeme miksate. Kada ste umutili sva žumanca, dodajte polako brašno koje ste prethodno prosijali zajedno sa praškom za pecivo, te izmiksajte sve skupa, ali na najmanjoj brzini miksera.
Biskvit izlijte u lim za pečenje srednje veličine, prekriven papirom za pečenje sa svih strana. Pecite 25 minuta u rerni zagrijanoj na 180*C.
Recept za “naše” i američke palačinke
Recept za bečku kraljicu – Sacher tortu
Dok se biskvit peče, pomiješajte sve tri vrste mlijeka u jednoj posudi. Tom smjesom ćete zaliti pečeni biskvit.
Pečeni biskvit hladiti 10 minuta, izbockati ga cijelom površinom štapićem za ražnjiće, a zatim ga pažljivo istresti iz lima u kojemu se pekao. Odlijepiti sa biskvita papir za pečenje, pa biskvit izbockati i sa donje strane.
U lim u kojemu se biskvit pekao uliti trećinu mliječne smjese, pa na to pažljivo vratiti biskvit, tako da donja strana biskvita bude gore. Sve skupa zaliti ostatkom mliječne smjese, jer će biskvit sve upiti.
Biskvit ostavite da se hladi i odstoji bar 1 sat kako bi se sve mlijeko upilo sa gornje strane.
Za karamel kremu, usipati šećer u posudu i na najmanjoj vatri ga otopiti potpuno uz povremeno miješanje. Budite oprezni da vam se šećer ne topi naglo, jer će tada sagorijeti i okus karamele će biti gorkast. Znači, samo polako i strpljivo.
Kada se sav šećer otopi i masa postane boje starog zlata dodajte puter nasjeckan na male komadiće i promiješajte lagano da se sav otopi. Posudu i dalje držite na laganoj vatrici. Kada se puter sjedinio, dolijte vrhnje za šlag i opet uz miješanje sve sjedinite. U početku će se puter i vrhnje odvajati, ali kako se krema bude miješala postajat će sve kompaktnija i kremoznija. Ova se krema u pravilu kuha oko 10 minuta, ne duže. Još toplu i prilično tekuću kremu izliti preko natopljenog biskvita i ostaviti da se skroz ohladi.
Tri leće možete dodatno ukrasiti po želji slatkim vrhnjem, a i ne morate.