Anemija je stanje definisano smanjenim volumenom crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u cirkulaciji i/ili smanjenom količinom hemoglobina (proteina koji nosi kisik u crvenim krvnim stanicama). Kao posljedica toga je smanjena sposobnost krvi da prenosi kisik do tkiva.
Anemija se kod mnogih ljudi javlja nezapaženo, a njeni simptomi mogu biti prilično nejasni i neprimjetni. Klinička slika anemije uključuje sljedeće simptome: slabost, pojačani umor, otežana koncentracija, bljedoća kože i sluznica, vrtoglavica, zujanje u ušima. Često se javljaju glavobolja i iritabilno ponašanje.
Teži slučajevi anemije donose lupanje srca, osobito u naporu. U slučaju da takvo stanje pojačanog rada srca potraje može doći do zatajenja srca. Kratak dah se javlja u mnogo težim slučajevima.
Manjak željeza
Jedna od najčešćih vrsta anemije je sideropenična anemija (nastala zbog nedostatka željeza), posebno kod žena reproduktivne dobi.
Prema nekim pokazateljima 1/3 do čak 1/5 zdravih žena reproduktivne dobi ima smanjene zalihe željeza, dok 10 posto ima anemiju uzrokovanu manjkom željeza. Do smanjene količine ukupnog željeza u organizmu može doći zbog sljedećih razloga: kroničnog krvarenja, nedovoljnog unosa željeza putem hrane, osobito u dojenčadi i djece, poremećaja u apsorpciji željeza iz probavnog sistema, pojačanog razaranja eritrocita (hemolize) kao posljedica drugih bolesti.
Ugrožena skupina su svakako trudnice i dojilje: prosječno se u trudnoći 900 mg željeza prenese u fetus i posteljicu, dok se dojenjem gubi i do 30 mg mjesečno.
Obavezna hrana za anemične osobe
– jedna do dvije jabuke dnevno
– sirovo povrće i voće bogato C vitaminom
– sirova svekla sa nekoliko kapi limunovog soka, maslinovog ulja ili malo meda
– špinat, blitva, brokula i svo zeleno lisnato povrće
– kupine ili borovnice, kupinovo vino
– jetrica (iznutrice), jaja, crveno meso, biftek
– mahunarke (grah, grašak, leća, soja)
– orašasto voće (orasi, bademi, lješnjaci)
– sjemenke bundeve
Mliječne namirnice bogate kalcijem jedite odvojeno od namirnica bogatih željezom jer kalcij šteti apsorpciji željeza.
Vitamini i minerali koji nam najčešće nedostaju
Ovo su prirodni izvori željeza
Vegani oprez! Ove nutrijente i vitamine možete unijeti samo kroz meso i mliječne proizvode
Ovo je pravilna prehrana za školarca
Podignite energiju u nekoliko koraka
Sok od cvekle
Sastojci
1 kg cvekle, 1 kg mrkve, 1 kg limuna, 0,5 kg meda, 1 kg jabuka
Priprema
Sok se može pripremiti u sokovniku. Med se dodaje na kraju, umiješa se u gotov sok dok se ne otopi.
Ako nemate sokovnik, cveklu, mrkvu i jabuke možete izmiksati u blenderu, iscijedite sok od krutih dijelova cijeđenjem i stiskanjem kroz gazu. Iscijeđenom soku dodajte sok od limuna i umiješajte med.
Sok čuvajte u frižideru i pijte po jednu čašu dnevno dok ne potrošite svu pripremljenu količinu.
Nakon jedne do dvije terapije sokom, provjerite da li je došlo do povećanja željeza vađenjem krvi.