Neke žene u trudnoći žude za puno čokolade, što vas ne treba brinuti, jer nova istraživanja kažu da bi žudnja za čokoladom mogla pozitivno uticati na vaše i bebino zdravlje.
Prema studijama, umjereno konzumiranje čokolade u trudnoći može smanjiti rizik od preeklampsije i poboljšati funkciju posteljice. Preeklampsija je jedan od uzroka prijevremenog poroda i karakteriše je visoki krvni pritisak i nivo bjelančevina u mokraći tokom trudnoće. Kad se krvni pritisak poveća, to dovodi do grčeva, a može uzrokovati i zgrušavanje krvi i oštećenje jetre. Prema studiji objavljenoj u Annals of Epidemiology, sadržaj teobromina kakaa pomaže u ublažavanju stanja. Istraživači sa Sveučilišta Yale otkrili su da je unos čokolade smanjio rizik od preeklampsije za gotovo 70%, pa se zaključuje da je tamna čokolada, oko pet porcija sedmično, učinkovita u sprječavanju preeklampsije, posebno u trećem tromjesečju.
Postoji još razloga zašto je dobro jesti čokoladu tokom trudnoće.
Voli li vaše tijelo čokoladu svaki dan?
Sretnija beba
Nalazi istraživanja u časopisu New Scientist Magazine navode da su trudnice koje su imale više tamne čokolade rodile sretnije i življe bebe. Istraživači su nasumično odabrali nekoliko majki koje su imale šestomjesečne bebe i pitale ih koliko su često u trudnoći jele čokoladu. Rečeno im je da ocijene sreću svoje bebe. Majke koje su često uzimale čokoladu u trudnoći dale su veću ocjenu sreće svojim bebama od majki koje nisu redovno pile čokoladu.
Međutim, točan razlog nije poznat – možda je čokolada prošla kroz posteljicu u majčino mlijeko ili majčina povećana sreća od čokolade koja je usrećila bebe.
Još jedno zanimljivo otkriće studije bilo je da štiti bebe od majčinog stresa. Majke koje nikada nisu jele čokoladu pokazale su visok nivo stresa tokom trudnoće i imale su bebe koje su bile uplašene. Majke koje su jele čokoladu pokazale su nizak nivo stresa i rodile su bebe koje su se manje plašile
Pomaže kod stresa
Budući da hormoni ‘divljaju’ tokom ovih devet mjeseci, to može biti zaista stresno. Tamna čokolada može pomoći u snižavanju nivoa stresa, jer poboljšava raspoloženje povećanjem razine endorfina i serotonina u mozgu.
Nalazi istraživačkog istraživanja objavljenog u Proteome Research -u kažu da konzumiranje 1,4 unci tamne čokolade svaki dan tokom dvije sedmice snižava nivo kortizola (hormona stresa). Flavanol smanjuje umor i odražava se na stepen stresa.
Smanjuje šanse za pobačaj
Pokazalo se da trudnice koje svakodnevno jedu čokoladu imaju 20 posto manje šanse da će tokom prvog tromjesečja doživjeti pobačaj.
Pomaže u održavanju težine
Tamna čokoladi pomaže da održite zdravu težinu i smanjite nivo holesterola. Tamna čokolada sadrži malo šećera i masti. Također, flavonoidi prisutni u njoj podižu nivo dobrog holesterola, smanjuju oksidaciju lošeg holesterola i regulišu nivo šećera u krvi. Oni također poboljšavaju protok krvi čineći krvne žile elastičnim
Bolji razvoj fetusa
Žene koje su tokom trudnoće svakodnevno konzumirale čokoladu imaju bolji rast placente i fetusa, kažu istraživanja Universite Laval Quebec City (Kanada). Redovna konzumacija tamne čokolade u malim količinama od prvog tromjesečja mogla bi poboljšati funkciju posteljice.
Dr. Emmanuel Bujold, profesor akušerstva i ginekologije na Univerzitetu Laval kaže: „Naša zapažanja sugerišu da bi redovna mala konzumacija tamne čokolade – bez obzira na to je li visoka razina flavanola – od prvog tromjesečja trudnoće, mogla dovodi do poboljšanja funkcije posteljice.
Vrijeme je za vruću čokoladu
Recept za ukusna lješnjak gnijezda
Dobar izvor željeza i magnezija
Oko 100 g tamne čokolade daje vam 67% preporučenog dnevnog unosa željeza i 58% magnezija. Željezo je neophodno za održavanje broja hemoglobina tokom trudnoće, a magnezijum pomaže u metabolizmu masnih kiselina.
Reguliše krvni pritisak i spriječava bolesti srca
Teobromin prisutan u kakau pomaže u regulaciji krvnog pritiska kod trudnica širenjem krvnih žila.
Antioksidativno svojstvo tamne čokolade ima istaknutu ulogu u sprječavanju srčanih bolesti i stoga podržava kardiovaskularni sistem. Što je čokolada tamnija i kvalitetnija, to je bolje za srce.
Ne pretjerujte sa čokoladom
“Ako pretjeraju u unosu čokolade, trudnice mogu dobiti više kilograma nego što je preporučljivo”, rekla je Lona Sandon, profesorica kliničkog nutricionizma na Sveučilištu u Texasu. Ona savjetuje da se trudnice posvete drugoj hrani koja pomaže zdravom razvoju i rastu djeteta, kao što su namirnice bogate folnom kiselinom, kalcijem, bjelančevinama i željezom.
Brzi kolač od čokolade i kafe
Brzi recept za Toblerone
Dokazano je da čokolada ima mnoge zdravstvene prednosti, ali nisu sve čokolade stvorene jednako. Primarne zdravstvene beneficije dolaze iz visokog nivoa flavonoida koji se nalaze u zrnu kakaovca, pa što je veći procenat kakaa, više ćete flavonoida dobiti. Mnogi tradicionalni čokoladni proizvodi imaju malo kakaa i često su toliko prerađeni da imate vrlo malo koristi. Zapravo, to može biti štetno za vaše zdravlje jer su često toliko opterećeni šećerom i kalorijama masti. Ako želite izvući maksimum iz svoje čokolade, potražite visok postotak tamne čokolade napravljene od majstora proizvođača čokolade, ako je moguće.
Skuhani kakao još je jedan odličan izvor koji nudi flavonoide i zdrav stimulans, teobromin, bez masti i kalorija. Crio Bru je jedan primjer kuhanog kakaovca koji se pravi od 100% zrna kakaovca, a kada se pripremi nudi 15 kalorija po obroku, 0 masti, 0 holesterola i 0 šećera uz zadržavanje većine flavonoida i teobromina.