Shambali, desert jedinstven u zapadnoj Anadoliji, jedan je od najpoznatijih uličnih ukusa posljednjih godina i jedan od favorita osmanske kuhinje.
Ova jednostavna poslastica pravi se bez ulja i jaja, samo što mora da odstoji najmanje tri sata da bi se mogla servirati.
Recept za “naše” i američke palačinke
Recept za ukusna lješnjak gnijezda
Sastojci za tijesto:
500 g griza
2 čaše gustog jogurta
1,5 čaša šećera
1,5 kesica praška za pecivo
1,5 kesica vanile
Po želji rendana kora limuna ili narandže
Napravite domaće Ferrero Rocher kuglice
Brzi recept za Toblerone
Za šerbet:
2 čaše vode
3,5 čaše sitnog šećera
Kašičica limunovog soka
Recepti za bajramske kolače: Kako se prave baklava, hurmašica, tufahija, kadaif i sultan lokum?
Odličan recept za Ledene kocke
Za posipanje:
šolja oguljenih badema isječenih napola
Priprema:
Prvo spremiti šerbet: u šerpu sipati vodu i šećer pa kuhati 10-15 minuta od trenutka kad provrije. Potom dodati limunov sok i kuhati još pet minuta, pa skloniti sa strane da se ohladi dovoljno da ostane toplo.
U dubokoj činiji umutiti jogurt i šećer, dodati griz, prašak za pecivo i po želji strugane korice od limuna ili narandže.
BRZI KOLAČ OD KEKSA, JAGODA I JOGURTA
Tijesto sipati u dobro podmazan pleh i po njemu u pravilnom nizu poredati polovine oguljenih badema. Peći oko 40 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.
Pečeno tijesto izvaditi iz rerne i kratko ohladiti da ne bude baš vrelo, a potom ga preliti mlakim šerbetom. Poslasticu ostaviti da odstoji dva-tri sata, a najbolje je da se sprema dan ranije, piše Glossy.espreso.co.rs.