Zbog svog slatkastog okusa jesenje kraljice – tikve idealne su za razne deserte i za slana jela. Jedan od najpoznatijih i najfinijih jesenjih deserata je pita od tikve.
Tikva se savršeno spaja s egzotičnim začinima – cimetom, muškatnim oraščićem i đumbirom, a u nekim trgovinama sa začinima možete pronaći već gotovu mješavinu upravo za jela sa tikvama.
Vrijeme je za tikvu – jesenju kraljicu
Sastojci za prhko tijesto
250 g brašna, 125 g putera, 90 g šećera, 1 jaje, 1 kašika kiselog vrhnja, prstohvat soli
Sastojci za nadjev
750 g očišćene i narezane butternut tikve, 120 g šećera, 3 jajeta, 280 ml slatkog vrhnja ili kondenzirano mlijeko, 2 kašikice začina za tikve (cimet, klinčić, muškatni oraščić, đumbir, malo bibera), pekan orasi i malo šlaga za ukras
Potreban vam je i kalup za tart/pite s promjerom od 28 centimetara.
Jednostavan recept za krem supu od tikve
Priprema
Prvo pripremite tijesto tako da pomiješate brašno, šećer i so, te mu dodate hladan puter narezan na tanke šnite. Prstima smrvite puter s brašnom, ali ne previše kako se ne bi otopio. Smjesi dodajte jaje i kašiku vrhnja i zamijesite glatko tijesto. Nemojte ga dugo mijesiti jer će inače biti žilavo. Rukom kuglu oblikujte u disk, zamotajte ga u plastičnu foliju i prebacite u frižider na 45 minuta.
Tikvu narezanu na kockice stavite u zdjelu s vodom i kuhajte 15 minuta dok ne omekša. Potom je dobro ocijedite i od nje napravite pire gnječilicom za krompir ili u blenderu.
Tijesto nakon hlađenja razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i prebacite ga u kalup za pite. Oblikujte valovite rubove te odstranite višak nožem. Jaja i šećer mutite mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Pire od tikve pomiješajte sa slatkim vrhnjem, te u tu smjesu lagano umiješajte jaja sa šećerom.
Zagrijte rernu na 200 °C. Nadjev ulijte u kalup direktno na tijesto te ga stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite prvo 15 minuta da se ispeče prhko tijesto, a zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite još 40 do 50 minuta.
Kada je sredina pite malo mekana (ne tekuća), ali na drugim dijelovima je tvrda na dodir, možete je izvaditi iz rerne jer će se nastaviti ‘stiskati’. Pitu po želji ukrasite s tučenim slatkim vrhnjem i pekan orasima.