Volite li čokoladu i bademe, Panama torta je sjajan izbor nakon nedeljnog ručka. Ovu finu čokoladnu tortu mnogi smatraju najukusnijom tortom na svijetu.
Brzi recept za cheesecake u čaši
Recept za bečku kraljicu – Sacher tortu
Sastojci:
Za koru: 8 jaja, 200 g šećera, 40 g čokolade, 160 g badema, 80 g brašna
Za fil: 4 jajeta, 150 g šećera, 150 g čokolade, 250 g putera, 3 kašike ruma
Za glazuru: 100 g čokolade, 80 g putera, 2-3 kapi ulja.
Recept za Semifredo
Recept za Tiramisu s jagodama
Priprema:
Umutite žumance sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu, mljevene bademe, brašno i na kraju snijeg od bjelanaca.
Koru pecite oko 20 minuta na 180 °C u limu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Kad se kora potpuno ohladi isijecite je na tri dijela.
Za fil umutite jaja sa šećerom, stavite ih na paru, dodajte čokoladu i kad se fil ujednači skinite ga s vatre da se potpuno ohladi. Filu dodajte rum i umućen puter, a zatim ga podijelite na dva dijela i stavite između kora.
Za glazuru istopite puter, skinite ga sa vatre, dodajte čokoladu i ulje i miješajte dok ne dobijete glatku glazuru. Prelijte je preko torte. Po želji, na kraju na glazuru možete dodati i sjeckane bademe.