Kurban bajram jedan je od velikih islamskih praznika, za vrijeme kojeg se na prazničnim trpezama serviraju poznati tradicionalni deserti, među kojima su baklave, hurmašica, kadaif, tufahije, sultan lokum…
U nastavku donosimo recepte za ove, najpoznatije bajramske kolače.
Baklava
Sastojci
1 kg gotovih kora (jufki) za baklavu
Smjesa za posipanje: 900 g mljevenih oraha, 100 g krupno mljevenih oraha (izrezati nožem), 150 g šećera
Smjesa za premazivanje: 250 g putera, 100 ml ulja
Agda: 1 kg šećera, voda, 1 limun ( po želji )
Priprema
Izrezati kore po mjeri pleha u kojem pečete baklavu. Istopiti puter i izmiješati zajedno s uljem. Paziti da puter ne izgori ili promijeni boju. Narezati 100 g oraha, a ostatak samljeti.
Priprema agde
U lonac srednje veličine sipati 1 kg šećera i preliti vodom tako da voda bude dva prsta iznad šećera. Agdu kuhati 15-20 minuta na jačoj vatri. Provjeriti da li je prava gustoća tako što ćete izvaditi malo agde na tanjurić, pustiti da se ohladi i povući prstom po sredini agde. Agda ne smije biti pregusta jer baklava neće fino upiti i bit će suha. Prava gustoća je nesto izmedju sirupa i vode. Agdu morate ohladiti da bi prelili vruću baklavu. U agdu možete po želji pri kuhanju dodati sok jednog limuna.
Slaganje baklave
Namastite pleh i stavljajte tri kore jednu preko druge i svaku premažite rastopljenim vrućim puterom (za hrskave korice). Zatim stavite sve narezane orahe na treću koru koju ste premazali puterom te pospite malo šećerom. Dalje stavite koru, premažite je rastopljenim vrućim puterom i uljem, na nju još jednu koru koju ponovo mažete puterom. Pospite s mljevenim orasima koje ste predhodno pomiješali s 150 g šećera.
Nastavite istim redoslijedom do kraja, dvije kore se mažu puterom, zatim slijede mljeveni orasi. Morate paziti da raspodjelite smjesu oraha i kora tako da potrošite sve u isto vrijeme.
Za završetak baklave ostavite tri kore tako sto svaku složite jednu preko druge i premažete puterom, osim gornje kore. Prije rezanja pritisnite baklavu dlanovima da je poravnate.
Na kraju izrežite oštrim nožem baklavu na kusove (romb). Stavite da se peče 10 minuta na jačoj vatri (oko 190 stepeni) da dobije lijepu svijetlo smeđu boju, zatim smanjite vatru na 150 stepeni i pecite još 45 minuta, pazite da ne potamni previše.
Baklava se peče približno 1 sat. Ako primjetite da će biti pretamna stavite foliju preko i nastavite sa pečenjem. Baklava je pečena kad dobije lijepu boju od vrha do dna. Provjerite tako sto ćete viljuškom malo razmaknuti romboide i pogledati da li je donji dio jednako pečen.
Zalijevanje baklave
Vruću baklavu zalijte hladnom agdom i nakratko pritisnite s još jednim plehom da bi se kore koje se uviju pri zalijevanju lijepo izravnale. Baklavu ostavite da prenoći na hladnom mjestu.
Hurmašice
Hurmašice su tradicionalna bosanska slastica porijeklom s Bliskog istoka. Prave su u više raznih varijanti, u tijesto se mogu dodavati orasi ili kokos, a recept koji ovdje donosimo poseban je po tome što je najjednostavniji.
Sastojci
3 jajeta, 3 male šoljice šećera, 3 male šoljice ulja, 12 šoljica brašna, prašak za pecivo
Agda: 9 šoljica šećera, 8 šoljica vode
Priprema
Jaja izmutiti viljuškom i dodati šećer pa još malo izmutiti. Zatim dodati i ulje pa mutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo pa izmiješati kašikom. Ako tijesto ispadne premekano, dodati još malo brašna. Formirajte hurmašice, slažite ih u pobrašnjenu tepsiju jednu do druge i pecite 20-25 min na 180 °C (neka fino porumene).
Za agdu šećer i vodu dobro umutiti i tako hladnim zaliti tople hurmašice.
Tufahije
Tufahije su omiljeni desert bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom.
Sastojci
1 kg jabuka (male, srednje, slatke), 1/2 kg šećera, 2 vanilin šećera, nekoliko kapi limuna, 1 čaša vode, 150 gr mljevenih oraha (možete ih pomiješati ili zamijeniti mljevenim bademima), šlag, višnje – za ukras (prema želji)
Priprema
Jabuke ogulite, sredinu izbušite i odstranite. Stavite ih u lonac, dodajte šećer, vanilin šećer, prema želji nekoliko kapi limuna, vodu i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok se ne pojavi pjena. Na pola kuhanja ih okrenite.
Fil
Mljevene orahe zalijte s dobivenim šerbetom u kojem ste skuhali jabuke. Kad se jabuke ohlade, nafilujte ih smjesom. Pred serviranje, napunite slastičarsku špricu sa šlagom i ukrasite vrh svake tufahije ili kašikom stavite šlag na svaku. Prema želji vrh ukrasite višnjom.
Sultan Lokum
Sastojci
180 g putera ili margarina, 8 kašika brašna, 650 ml mlijeka, 10 kašika šećera, 1 vanilin šećer
Fil: po ukusu mljeveni i sjeckani orasi, lješnjaci, pistacije, malo cimeta
i kokosovo brašno za uvaljati kolač
Priprema
U šerpi otopiti margarin ili puter, pa kad se zagrije sipati brašno. Miješati cijelo vrijeme, nekih 6-7 minuta. Zatim sipati mlijeko, miješajući cijelo vrijeme, dok se masa ne zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer, pa još kratko miješati na laganoj vatri. Smjesu sipati u plastičnu posudu i mikserom mutiti 5-6 minuta. Ostaviti da se malo ohladi.
Od smjese vaditi kuglice (ruke često pokvasiti hladnom vodom), pa svaku kuglicu rastanjiti na dlanu. Puniti smjesom od mljevenih i sjeckanih orašastih plodova,uz dodatak cimeta (po ukusu), pa preklopiti.
Oblikovati kuglicu ili valjak, pa uvaljati u kokosovo brašno! Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne, pa poslužiti!
Kadaif
Sastojci
500 gr gotovog tijesta za kadaif, 250 grama maslaca, ½ kg oraha, 150 gr grožđica, 1 kg šećera, 1 limun
Priprema
U duboku tepsiju (pleh za pečenje) staviti pola količine tijesta za kadaif i ravnomjerno ga rasporediti (eventualno malo pritisnuti rukama ako je previše nadignuto).Po tijestu posuti samljevene orahe i grožđice, pa prekriti drugom polovinom kadaifa.Maslac istopiti na laganoj vatri pa ravnomjerno preliti poslagani kadaif.
Rernu prethodno zagrijati pa staviti kadaif da se peče na 180°C 45 min.U međuvremenu u pogodnu posudu staviti 1 kg šećera i 1 litra vode, iscijediti limun i pustiti da prokuha. Kada prokuha smanjiti temperaturu i lagano kuhati još 10 min. Skinuti sa vatre i staviti da se malo ohladi. Ispečeni kadaif izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo ohladi, a zatim preliti sa mlakim sirupom.