Ovaj ukusni kolač prepoznatljivi oblik duguje specifičnom kalupu, a možete ga pripremiti na razne načine, za malo više od pola sata.
Sastojci: 4 jajeta, 200 g šećera, 1 kesica vanillin šećera, 1 kesica praška za pecivo, 150 g brašna, 150 g mljevenog rogača, 1 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 kašike ruma, 4 srednje jabuke, 3 kašikice cimeta, 2 kašikice đumbira u prahu, 1 kašikica muškatnog oraščića, 1 korica naribanog limuna, nekoliko oraha, 100 g crne čokolade, 80 g putera, 1 kašikica ulja.
Recept za knedle sa šljivama
Recept za kolač od jabuka
Priprema
Odvojite žumance i bjelance. Od bjelanaca napravite čvrst snijeg i ostavite sa strane. Žumance, šećer, vanillin šećer izmiksajte, pa dodajte ulje, mlijeko, rum, koricu limuna, cimet, đumbir, muškatni oraščić i dobro izmiksajte.
Dodajte rogač, brašno i prašak za pecivo, te naribane jabuke,isjeckane orahe, izmiksajte i na kraju pažljivo umiješajte snijeg od bjelanaca.
Kalup premažite puterom i pospite brašnom, ulijte smjesu i stavite u rernu prethodno zagrijanu na 180 C. Pecite 40-ak minuta.
Za glazuru rastopite čokoladu s puterom i dodajte kašiku ulja, te premažite kolač kad se malo ohladi.