Mladi luk se uzgaja već više od 5000 godina na gotovo svim kontinentima i jedna je od prvih poljoprivrednih kultura na svijetu koja ima brojne blagotvorne učinke na ljudski organizam.
Zajedno sa bijelim i crnim lukom, porilukom i vlascem, mladi luk spada u biljnu porodicu Allium. Obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima, vlaknima, a bogat je i sumporom, bakrom, fosforom, kalijem, magnezijem, kalcijem, kromom i manganom te polifenolom kvercetinom.
Iako ga možete pirjati i pripremati na razne druge načine, za maksimum zdravstvenih dobrobiti, najbolje je da ga jedete u sirovom obliku (ili kratko kuhan), zajedno s njegovim dugim zelenim listovima. Pera imaju protuupalna i protugljivična svojstva, snižavaju krvni pritisak, te pomažu kod upale grla i smanjuju stres i osjećaj umora.
Jača imunitet
Mladi luk obiluje vitaminima i mineralima. Posebno je bogat vitaminima A i C, koji garantuju zdravlje cijelog organizma, jačaju imunitet, te su učinkoviti borci protiv infekcija u tijelu. Vitamin A ključan je i za zdravlje očiju, zarastanje rana, ali i u liječenju nekih crijevnih bolesti.
Mladi luk ima antivirusna i antibakterijska svojstva, pa je izvrstan prirodni lijek za oboljenja poput prehlade, viroze ili gripe.
Budući da obiluje vitaminima A i C, mladi luk jača imunološki sistem, a samim time štiti organizam od infekcija, upala, gljivica i raznih drugih oboljenja.
Kako očistiti voće i povrće od pesticida?
Neprijatelji dubokog sna
Čuva kosti i zube
Ovo povrće sadrži i znatne količine kalcija te vitamina K, koji su prijeko potrebni za održavanje gustoće kostiju i zuba. Vitamin K ključan je i u procesu zgrušnjavanja krvi.
Sadrži i za kosti važne minerale kalcij i fosfor, pa sprječava nastanak osteoporoze – oboljenja koje donosi povećan rizik od preloma.
Mladi luk sadrži i protuupalni sastojak kvercetin, stoga je odličan odabir i za one koji boluju od artritisa ili ga pak žele spriječiti.
Čuva zdravlje srca
Mladi luk saveznik je zdravog srca i krvotoka. Dobar je izvor kalija te biljnog pigmenta kvercetina koji snižava visoki krvni pritisak, a sadrži i tvari koje pospješuju cirkulaciju te smanjuju šansu od dobivanja dijabetesa tipa 2.
Zahvaljujući obilju antioksidansa, sprječava oštećenja sćelija izazvana djelovanjem slobodnih radikala, kao i nastanak krvnih ugrušaka ili ateroskleroze.
Sumporni spojevi u mladom luku smanjuju rizik od nastanka koronarne srčane bolesti.
Vitamin C kojim obiluje pridonosi snižavanju lošeg holesterola i krvnog pritiska, te općenito pomaže protiv nastanka srčanih oboljenja.
Otvara probavu
Mladi luk, a pogotovo njegovi zeleni dijelovi dobar su izvor prehrambenih vlakana koje poboljšavaju probavu i rad crijeva. Osim što potiče apetit, on djeluje kao pravi prirodni lijek protiv proljeva i drugih tegoba probavnog sistema.
Jogurt je super namirnica
Zašto goji bobice zovu superhranom?
Koristite li klice u ishrani?
Smanjuje rizik od raka i tumora
Sumporni spojevi u mladom luku zaslužni su za antikancerogeno djelovanje ovog povrća. Alil sulfid znatno smanjuje rizik od nastanka tumora ili karcinoma, a osobito snažnu zaštitu pruža protiv raka debelog crijeva.
Mladi luk sadrži i flavonoide, koji su također moćni saveznici vašeg zdravlja.
Flavonoidi inhibiraju proizvodnju enzima ksantin oksidaze, koji je krivac za oštećenja ćelija što nastaju djelovanjem slobodnih radikala.
Smanjuje rizik od dijabetesa
Zahvaljujući sumporu, koji ima i antikancerogeno djelovanje, mladi luk pomaže i u snižavanju razina šećera u krvi.
Njegovom konzumacijom povećat ćete razine inzulina, hormona koji je zaslužan za prijenos šećera iz krvi do drugih ćelija u tijelu.
Čuva zdravlje vida
Ovo povrće obiluje i luteinom i zeaksantinom, koji dokazano pomažu očuvanju dobrog vida. Osim toga, u njemu se nalazi i vitamin A, koji također štiti zdravlje očiju. Kod velikog manjka ovog vitamina u prehrani vid se može znatno pogoršati te se kod osobe može pojaviti i tzv. noćno sljepilo. Također, konzumacijom mladog luka smanjit ćete rizik od makularne degeneracije, koja može rezultirati gubitkom vida.
Saveznik fit tijela
U sto grama zelenog luka nalazi se svega tridesetak kalorija pa se zato njegova konzumacija preporučuje osobama koje pokušavaju skinuti kilograme ili održati zdravu tjelesnu masu.