Šećer pronalazimo u većini proizvoda koje svakodnevno konzumiramo – u pekarskim proizvodima, sokovima, hljebu, mesu i žitaricama. Veoma je nezdrav i dokazano je da može uzrokovati ovisnost, prema istraživanjima, intenzivniju od kokaina.
Sve veći broj ljudi koji prekomjerno unosi šećer, koji je jedan od vodećih uzročnika pretilosti i dijabetesa tipa 2, koji dramatično povećavaju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema, srčanog i moždanog udara.
Ljudsko tijelo ne može probaviti veliku količinu šećera. Iako simptomi prekomjernog unosa šećera variraju od osobe do osobe, postoje simptomi tipični za sve.
Zdrave alternative bijelom šećeru
Koju količinu orašastih plodova trebate unijeti dnevno?
Suvišni kilogrami
Šećer je vodeći uzrok pretilosti. Povećava razinu šećera u krvi i potiče tijelo na nakupljanje masnog tkiva. Jako će vas teško zasititi i zadovoljiti apetit, što uzrokuje prejedanje i uzimanje prevelikih porcija hrane.
Žudnja za slatkim
Šećer stalno traži još, pa neka vas ne začudi nastanak iznenadne žudnje za hranom i grickalicama. Nakon velike porcije šećera ćete vrlo vjerojatno ubrzo biti gladni. Šećer nema nutritivnu vrijednost i neće vas dugo držati sitima.
Manjak energije
Šećer stimulira nervni sistem i popravlja raspoloženje, ali nakratko. Vrlo brzo ćete osjetiti nagli pad energije i bit ćete umorniji nego što ste bili prije uzimanja šećera. Nivo šećera u krvi direktno utiče na raspoloženje, a nagle promjene nivoa šećera u krvi će uzrokovati i nagle promjene raspoloženja.
Problemi sa jetrom
Šećer negativno utiče na zdravlje jetre i može uzrokovati nepovratna oštećenja. Jetra obrađuje šećer na isti način kao i alkohol, pa prekomjeran unos šećera može povećati rizik od nastanka masne jetre, inzulinske rezistencije i suvišnog masnog tkiva.
Kako prepoznati da li jedete previše hljeba?
Znate li šta je tibetanska dijeta?
Manjak koncentracije
Uzimanjem šećera ćete poboljšati koncentraciju, ali na vrlo kratko vrijeme. Nakon toga ćete se osjećati još gore, nivo energije će početi dramatično padati, a vaša koncentracija će postajati sve slabija.
Hronične upale
Šećer stimulira proizvodnju slobodnih radikala, koji povećavaju rizik od nastanka niza bolesti. Pogotovo povećavaju rizik od nastanka hronične upale u tijelu, koja je vodeći uzročnik hroničnih bolesti poput reumatoidnog artritisa.