Ako nemate mogućnost uvijek nabavljati samo organsko voće i povrće, primijenite neki od savjeta za čišćenje od pesticida.
Kada kupite voće i povrće, operite ga pod jakim mlazom vode. Ako su u pitanju gljive, njih možete samo obrisati i očetkati, dok će prije rezanja lubenice biti potrebno dobro oprati koru na kojoj se nalazi velik broj bakterija.
Švedski naučnici su dokazali da se preparati kojima se prskaju voće i povrće mogu nakupiti u tijelu djece i odraslih, te su izdvojili i listu namirnica koje ima najviše pestidica: jagode, jabuke, nektarine, breskve, celer, grožđe, trešnje, špinat, paradajz, krastavac i paprika babura. Do ovih podataka došli su testiranjem namirnica koje je pokazalo da su jagode prskane sa čak 17 različitih vrsta pestidica, dok je u grožđu i paprikama detektovano 15 vrsta pesticida.
Mnogi voće peru četkom i blagim sredstvom za pranje suđa, a drugi misle da će guljenjem kore izbjeći sve potencijalne otrove. Ipak, pesticidi često prolaze kroz koru. U nastavku preporučujemo načine za čišćenje voća.
Kako pravilno zamrznuti hranu?
Ovo su prirodni izvori željeza
Voda i morska so
U šoljicu vode dodajte jednu kašiku morske soli i dobro promiješajte. Namirnicu umočite u ovu posudu, pa isperite nakon 30 do 45 minuta.
Sprej za uklanjanje pesticida
Pomiješajte nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa, 1 kašiku sode bikarbone, po šoljicu sirćeta i vode. Sastojke dobro promiješajte, ulijte ih u bocu i s njom svaki put poprskajte voće i povrće. Ostavite 10 do 15 minuta te isperite. Ako niste sigurni koru možete i oguliti. Sprej možete napraviti i od limunovog soka te jedne kašike sirćeta. Smjesu ulijte u odgovarajuću bočicu i poprskajte namirnice. Ostavite ih nekoliko minuta, te operite vodom.
Kuhinjska so i sirće
Povrće i voće možete očistiti uz pomoć soli i sirćeta. U šoljicu vode dodajte jednu malu kašiku kuhinjske soli i ¼ šoljice sirćeta, te dobro promiješajte. Uzmite veću posudu i ispunite je smjesom od soli i sirćeta, te dodajte željene namirnice. Ostavite ih 30 minuta, a nakon toga dobro operite.
Soda bikarbona
Savjetuje se da namirnice poput lisnatog povrća ostavite da odstoje 20 minuta u vodi gdje ste stavili 2 manje kašike sode bikarbone. Tako nećete samo očistiti željene namirnice od hemikalija, nego ćete se riješiti i insekata. Nakon što ste namirnicu uronili u smjesu od vode i sode bikarbone, dobro je operite.
Trikovi za bržu pripremu i bolje skladištenje hrane
Prirodni recept u borbi protiv anemije