Kroz historiju su Rimljani i Grci vijencima celera kitili boga mora Posejdon, drevni Egipćani koristili su ga kao lijek, a u 17. stoljeću, celer se počeo koristiti i u prehrani, ali samo kao začin.
Trudnice ne smiju koristiti celerov sok jer ima snažno abortivno djelovanje!
Preporučuje se kupovati celer sa što dužom stabljikom (koja je njegov najzdraviji dio) kako biste ga što bolje iskoristili. Odličan je dodatak za supe, umake i salate. Jedna velika stabljika celera sadrži samo 10 kalorija. Sitno sjeckani celerov list služi još i za posipanje gotovih jela kao što su pečeno meso, piletina, jela sa roštilja i riba. Osušeno sjeme celera upotrebljava se kao poseban začin.
Celer i jela koja se od njega prave pomažu u lečenju mnogih bolesti i tegoba kao što su reumatizam, vrtoglavica, visok krvni pritisak, glavobolja, nadutosti, kamen u bubregu, smanjen apetit, dijabetes, nervoza…
Koristite li klice u ishrani?
Dobrobiti koje donosi zob
Sok od celera
Izmiješajte u blenderu: 1 glavicu celera, 1 kašikicu meda, sok od ½ limuna, 4 šoljice vode. Sok pijte svjež.
Ljekoviti sastojci celera najbolje ostaju očuvani u svježe iscijeđenom soku sirovog korijena, listova i stabljike. S listovima ne treba pretjerivati, jer sok postaje gorak. Ako vam je okus oštar, možete u sok dodati med ili neki drugi zaslađivač, ili ga izmiksati s bananom.
Celerov korijen nakon guljenja vrlo brzo oksidira, stoga ga je potrebno potopiti u vodu s limunovim sokom ili samo nakapati sokom. Celerov korijen uglavnom se koristi za kuhanje supa zajedno s ostalim korjenastim povrćem. Međutim, izvrsno se kombinuje s mesom i ribom, a može poslužiti i kao dodatak rižotima.
Celer ili njegov sok djeluju ljekovito kao obloge za razna kožna oboljenja, ali treba biti oprezan u korištenju veće količine celera u ishrani.
Sok od korijena biljke smatra se jednim od prirodnih čistača organizma. Poznat je kao veliki „prijatelj“ probave, a značajno je i to što ima gotovo trenutni učinak. Celeru se pripisuje izuzetan tonizirajući učinak zbog visokog udjela prirodnog organskog natrijuma zbog kojeg sok celera hidratizira tijelo četiri puta bolje od obične vode.
Kako prepoznati nedostatak vitamina D i kako ga nadoknaditi?
Vrijeme je da povećate unos C vitamina, posebno ako pušite
Celer je jedna od namirnica koje upijaju veliku količinu pesticida i toksina iz tla, pa ukoliko imate priliku koristite celer samo kod provjerenih proizvođača organskih namirnica.
Na glasu je kao čistač organizma. Ima snažno diuretsko djelovanje, a pomaže i pri iskašljavanju svih posljedica bakterijskih infekcija respiratornog trakta. Odličan je izbor i za osobe koje imaju probavne probleme i probleme s nadutošću.
Bogat je vitaminima A, K, E, C i vitaminima B skupine. Kao i ostalo korjenasto povrće, bogat je kalijem, folnom kiselinom i vlaknima.
100 grama celera sadrži:
1 gram proteina
5 grama vlakana
5 mg vitamina
36 mg folne kiseline
22 mg vitamina A
263 mg kalija (diuretik)
1 mg vitamina C
40 mg kalcija
0.08 mg vitamina B6
Konzumiranje celera pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Celer sadrži ftalide (supstance koje opuštaju arterijske mišiće), koji šire krvne žile. Ftalidi također smanjuju izlučivanje hromona stresa, koji uzrokuju skupljanje krvnih žila. Jedan je od prirodnih lijekova koji mogu pospješiti potenciju. Dobar je izvor flavonoidnih antioksidanata (zeaksantina, luteina i beta-karotena), koji imaju antioksidativna svojstva (štite od nastanka raka), te pomažu očuvanju zdravlja očiju i vida. Sadrži supstancu kumarin koja sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala, što organizam štiti od nastanka raka.
Za dobro zdravlje važan je balans između “kiselih” i “alkalnih” namirnica (ako u organizmu prevladava kisela sredina, to povećava rizik od obolijevanja od raznih bolesti). Celer je po svom sastavu alkalna namirnica.
Odličan je izvor i vitamina C (koji osnažuje imunološki sistem i pomaže u borbi protiv prehlade i gripe), vitamin K (koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi) kao i dijetalnih vlakana (koji blagotvorno utječu na probavu).
Sirovi celer je veoma djelotvoran sastojak prehrane kod kožnih oboljenja, budući da pomaže izlučivanju toksina (štetnih supstanci) iz organizma.
Celer je prirodni diuretik, što ga čini idelanom namirnicom za osobe koje imaju bubrežna oboljenja.
Zašto su nam neophodni vitamini i minerali?
Nedostatak vitamina K narušava zdravlje kostiju