Sjajni kolač nazvan banana bread, sjajan je izbor volite li ukus ovog voća. Za njegovu pripremu vam trebaju prezrele banane, a prije serviranja, obavezno sačekajte da se ohladi.
Navedena količina je za tepsiju prečnika oko 24cm ili malu pravougaonu oko 20x15cm ili za pravougaoni kalup za hljeb.
Recept za šljivopitu
Recept za galette
Sastojci
4 veće ili 6 manjih banana; 115 gr putera; 160 gr smeđeg šećera; 2 jajeta; 2 kašičice vanila ekstrakta; 50 ml jogurta; 250 gr prosijanog brašna; 3/4 kašičice soda bikarbone; 1/2 kašičice soli; 100 gr isjeckanih oraha; komadići čokolade za kuhanje
Recept za čokoladnu tortu sa rogačem
Recept za brzu Crumble poslasticu
Priprema
Uključite rernu na 200°C. Stavite papir za pečenje na tepsiju. Složite na tepsiju banane u kori. Stavite ih u rernu na 15-tak minuta. Kada se malo prohlade, ogulite ih, izblendirajte ih ili propasirajte.
Isjeckajte orahe, ali ih nemojte samljeti potpuno. Puter stavite da se skroz otopi, čak da malo potamni.
Umutite mikserom jaja i šećer. Dodajte otopljeni puter, pa izmiksajte sve zajedno. Dodajte i aromu vanile, zatim jogurt. Sve izmješajte i dodajte izblendane banane.
U posebnoj posudi, izmješajte prosijano brašno, so i soda bikarbonu, pa ih dodajte jajima i šećeru. Lagano promiješajte i na kraju ubacite sjeckane orahe i komadiće čokolade i opet blago promiješajte. Stavite u rernu ugrijanu na 200°C. Banana hljeb bi trebao da se peče oko 1h ili dok čačkalica ne bude suha.. Ako jako porumeni odozgo, pokrijte ga papirom za pečenje i nastavite peći.
Kada je kolač pečen, izvadite ga iz tepsije i ostavite da se prohladi.