Sezona je šljiva, voća kojim je naše područje bogato i koje se koristi za pripremu različitih jela, džemova i marmelada, kompota, rakija, do brze tradicionalne šljivopite.
Šljive spadaju u niskokalorično voće, mogu se konzumirati sirove i sušene. Donose brojne zdravstvene dobrobiti – bogate su vitaminima A i C, kalijem, kalcijem, magnezijem i antioksidansima, a stimulišu rad imunološkog sistema, čuvaju zdravlje kože i poboljšavaju sposobnost tijela da apsorbira željezo.
U nastavku pogledajte recept za šljivopitu.
Sastojci
700 g šljiva, 5 kašika šećera, 4 kašike brašna ili pšeničnog griza, 2 kašike istopljenog putera i malo cimeta.
Recept za brzu Crumble poslasticu
Recept za mileram kocke
Recept za džem od narandže
Recept za Šambali – turski desert od griza
Priprema
Šljive očistiti od košpica i razdvojiti polovine u tepsiju. Po šljivama ravnomjerno posuti istopljeni puter, šećer, griz/brašno i cimet, a količine možete prilagoditi svom ukusu ili tome koliko su šljive zrele i slatke.
Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20-30 minuta ili dok griz/brašno ne “potone” u sok koji puste šljive.
Prije posluživanja poželjno je rashladiti, a može se jesti uz dodatak sladoleda ili šlaga.