Jedan od džemova koje ćete najrjeđe pronaći u prodavnicama je upravo od narandže, a mi vam u nastavku donosimo recept za njegovu pripremu.
Sastojci
1600 g očišćenih narandži (oko 2,5 kg u kori), 200 g isjeckane narandžine korice, 700 g šećera
Vrijeme je za prirodne sokove
Jeste li probali napraviti domaći sirup od kivija? Donosimo recept!
Priprema
Prije pripreme potrebno je dobro oprati narandže pod mlazom tople vode, pa ih ostavite nekoliko sati u rastvoru sode bikarbone (2 kašike sode na 2 l vode).
Narandže očistiti i sačuvati kore koje su bez oštećenja. Sa unutrašnje strane kore pokušajte da skinete bijelu opnu jer je gorka, pa onda 200 g korice sitno isjeckajte. Narandže također treba sitno isjeckati.
Na laganu vatru staviti isjeckane narandže, korice i šećer, uz povremeno miješanje. Poslije pola sata sve usitniti štapnim mikserom i nastaviti kuhanje dok se pekmez ne zgusne, miješajući da ne zagori. Ova količina voća se obično kuha oko sat i po vremena na tihoj vatri, za gušći pekmez. Ne miksajte voće do kraja da komadići ostanu u džemu.
Brzi recept za kolač od narandže
Napravite pekmez od jabuka
Kada je džem gotov, čiste, suhe tegle i poklopce staviti u pleh pa u rernu da se zagriju do 100 stepeni. Izvaditi i u vruće tegle sipati vruć džem. Napunjene tegle vratiti u rernu, ponovo uključiti da se ugrije na 100 stepeni kako bi se na džemu uhvatila korica, pa ih ostaviti u zatvorenoj rerni da se tu ohlade. Sutradan, dobro zavrnuti poklopce i džem čuvati na hladnom mjestu.
Gorkasto-slatkasta aroma narandže najbolje ide uz integralne deserte, kao što su krostate, tartovi, a možete filovati i kiflice.
Od ove količine voća dobiju se dve pune velike tegle (od 750 ml) i jedna manja zdjelica.
U džem možete po želji dodati i začine poput anisa, klinčića ili cimeta.