Često nam se dešava da bacamo hranu jer je ne skladištimo pravilno.
Također, ponekad priprema namirnica za kuhanje traje duže od samog kuhanja ručka, a slijedeći trikovi će vam olakšati rad u kuhinji i vaše namirnice što duže očuvati svježe.
Iako ne zvuči higijenski, bolje je da ne perete voće i povrće prije nego što ga spremite u frižider ili ostavu. Ako je nešto prljavo, obrišite suhom krpom jer pranje može ukloniti svu prirodnu odbranu od plijesni i truljenja. Vlaga potiče plijesan, a da to spriječite umotajte voće i povrće u papirnati ubrus jer će on upiti višak vlage i spriječiti truljenje.
Kako pravilno zamrznuti hranu?
Namirnice sa najviše i najmanje kalorija
Povrće
Preostalo nasjeckano začinsko bilje zamrznite s malo vode ili ulja u kalupu za kockice leda, pa ćete uvijek pri ruci imati praktičnu porciju začina za povrtne tavice ili umake. Usitnjeni bijeli luk u maslinovom ulju možete koristiti za dresinge ili za prženje.
Ubacite češnjeve bijelog luka, koje ste prethodno malo zdrobili rukom u plastičnu posudu, zatvorite i dobro protresite. Kada otvorite posudu, češnjak će biti oguljen.
Kod sjeckanja luka ili češnjaka stalno ostaju kockice na oštrici noža. Jednostavno prije sjeckanja natrljajte oštricu s malo ulja i komadići luka ili češnjaka neće se lijepiti za nju.
Luk prerežite poprečno i ostavite korijen netaknut. Zarežite do korijena horizontalno pa vertikalno i dalje uobičajenim načinom na kockice. Tako se luk neće raspadati kada se približite krajevima.
Crveni i bijeli luk vole tamu, pa ih pri skladištenju stavite u papirnate vrećice sa nekoliko malih otvora za vazduh.
Paprike, krastavce i paradajz treba čuvati na sobnoj temperaturi. Ako se ostave u frižideru, paprike gube elastičnost a krastavci i paradajz mogu postati sluzavi. Svježinu narezanog ili oguljenog povrća poput mrkve i celera duže ćete zadržati ako ih u frižider pohranite u teglicama sa vodom. Što je niža temperatura, to je teže zadržati aromu i svježinu voća i povrća. Ako želite da okus traje duže, smjestite ga u dio frižidera gdje je temperatura nešto viša.
Trikovi da vam crveno meso ne bude žilavo
Recepti za najbolje supe od povrća za bebe
Prije kuhanja zarežite nožem krompir u obliku prstena, nakon što je kuhan, saperite ga hladnom vodom i lako će se guliti. Ako krompir i luk čuvate zajedno, krompir će početi klijati i postati nejestiv. Također, ako sunce sija direktno na krompir, počeće da trune. Pohranite ga na suhom i tamnom mjestu u drvenim/plastičnim kutijama ili košarama. Jedna do dvije jabuke očuvat će svježinu krompira.
Karfiol očistite od listova, prerežite napola i samo izrežite stabljiku van.
Ako ispečete u rerni bundevu kratko prije korištenja, lako ćete je oguliti, očistiti i narezati, a imat će i intenzivniji okus i boju. . Za to, ovisno o veličini, pecite bundevu na 120 do 150 stepeni 20-30 minuta.
Šparoge treba držati u čaši vode, kao što biste učinili sa cvijećem. Na taj način one će ostati svježe duže.
Stabljiku brokule držite u slatkoj vodi a gornji dio pokrijte mokrom krpom. Vodu treba redovno mijenjati a krpu vlažiti. Karfiol treba biti zamotan u mokru krpu ili u plastičnu foliju sa nekoliko rupica za ventilaciju.
Povrće ostavljeno na sobnoj temeperaturi zahtijeva protok vazduha. Ne preporučuje se zatvarati povrće u ormariće. Umjesto toga, najbolje ga je staviti u drvene ili platične kutije sa dobrom ventilacijom.
Zamotan u aluminijsku foliju i ostavljen u frižideru celer će trajati duže. Ako se čuva u plastičnoj posudi izgubiće svoj okus i konzistentnost.
Cherry paradajz stavite na dasku, stisnite sa plastičnim poklopcom ili tanjurom, čvrsto držite i nožem prerežite napola. Kod običnog paradajza razrežite križ na dnu, stavite u vruću vodu na 45 pa u ledenu na 10 sekundi i lako ćete skinuti koru. Područje oko stabljike je najosjetljiviji dio paradajza i tu prvo počinje propadati, pa ih čuvajte sa stabljikom okrenutom prema gore.
Voće
Treba vam zreo avokado, a vaš je tvrd? Preko noći ostavite u papirnatoj vrećici (ili novinskom papiru) avokado i bananu i plinovi truljenja ubrzat će proces zrenja avokada. Ako žurite, ogulite avokado, narežite ga na ploške i stavite u vodu sa sirćetom (150 ml vode, 50 ml octa, 5 kašika šećera, 1 kašikica soli). Nakon dva sata će tvrdi avokado biti mekan i kremast.
Kajsije, banane, dinje, kruške, šljive, mango i paradajz aktivno ispuštaju etilen nakon što sazriju. Ostale vrste voća i povrća su osjetljive na etilen, uključujući jabuke, patlidžan, lubenice, krompir, bundeve, mrkvu i brokulu. Ako su smješteni blizu prve kategorije, počinju brzo trunuti, tako da je najbolje da ih odvojite.
Banane ostavljene u frižideru brzo crne i gube okus. Najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi a stabljike umotati u plastičnu foliju.
Čaj od banane protiv nesanice
Vodič za odabir najbolje hrane u prodavnici
Probušite donji dio jagode slamkom i provucite je skroz do peteljke koja će u postupku otpasti sama.
Odrežite gornji i donji dio kivija, a sredinu izvucite kašikom.
Bananu je lakše oguliti kako je i majmuni gule – “odozdo” a ne od peteljke.
Treba vam tek nekoliko kapi soka od limuna? Nemojte prerezati limun kako bi ga iscijedili – polovine će se ubrzo osušiti. Radije iglom za pletenje napravite rupu u limunu te istisnite malo soka.
Prerežite lubenicu po širini umjesto po dužini. Narezani kraj stavite na podlogu i nastavite rezati bočno na šnite.
Breskvu stavite na 20 sekundi u vruću i na 10 sekundi u ledenu vodu, nakon čega ćete vrlo lako guliti kožu.
Grožđe će ostati sočno i svježe ako ga stavite u plastične vrećice ili omotate plastičnom folijom te ostavite u frižider.
4 načina da se osvježite lubenicom
Namirnice od kojih tijelo ima neprijatan miris i one koje ga anuliraju