Poslije uvođenja žitarica u ishranu bebe, slijedeće je na redu povrće.
Nutricionisti i pedijatri savjetuju da povrće bebi ponudite prije voća, kako bi beba lakše prihvatila ukus povrća.
Ukoliko počne prvo da jede voće, koje je ukusnije, kasnije će biti teže da u jelovnik uvrstite i kašice od povrća, koje na red dolaze za bebe od 5 mjeseci i starije.
Da bi vaš mališan što lakše prihvatio povrće, ono treba da bude ukusno i maštovito pripremljeno. Krompir, mrkva, brokoli, tikvice, keleraba, grašak… Ovo je povrće koje najprije treba dodati bebinom jelovniku, i to prvo krompir i mrkvu.
U daljem tekstu nalaze se savjeti i recepti za pripremanje kašica za bebe od vrsta povrća koje prve treba ponuditi bebi.
Svako povrće dobro operite, u više voda, jer je prskano;
Kupujte svježe povrće;
Koristite što manje vode za kuhanje povrća kako bi maksimalno sačuvali njegovu hranjivost;
Povrće kuhajte u proključaloj vodi, jer hladna voda smanjuje vitaminsku vrednost;
Nemojte kuhati povrće više nego što treba. Čim omekša, pomjerite posudu sa vatre. Što se duže kuha, povrće sve više gubi svoja hranjiva svojstva;
Kuhajte u poklopljenoj posudi, jer ćete tako sačuvati nutritivne vrijednosti. Ovo ne važi za zeleno povrće, njega treba kuhati u otvorenoj posudi, jer će u suprotnom izgubiti svoju lijepu boju;
Najbolje je da povrće kuhate u ekspres loncu, odnosno u hermetički zatvorenoj posudi;
Nakon kuhanja ne prosipajte vodu, jer je možete iskoristiti za pripremu čorbica i supica, pošto sadrži vitamine i minerale koje je ispustilo kuhano povrće.
Pola kilograma mrkve pažljivo očistite i operite u više voda, pa isjecite na tanke kolutiće. Stavite u šerpu komadić putera da se otopi, pa nakon toga dodajte kolutove mrkve i dodajte malo supe od povrća.
Mrkvu kuhajte na tihoj vatri, dok ne omekša, pa je izgnječite viljuškom, dodajte mijleko i jednu kafenu kašiku brašna, pa vratite da se još malo prokuha. Na kraju možete dodati vrlo malo soli da bi bebi bilo ukusnije.
Kašica (pire) od krompira
Ogulite nekoliko srednjih krompira, isjeckajte ih na kockice i stavite da se kuhaju u posoljenoj vodi. Kada krompir dobro omekša, izvadite ga iz vode.
Odmah ocijedite i dok je još vruć stavite ga u drugu posudu. Dodajte komadić putera i 100 ml vrelog mlijeka, pa izgnječite i dobro promiješajte, piše Mojedete.info.
Priprema kašice (pirea) od tikvica
Za pire odaberite mlade tikvice, očistite ih od kore i sjemenki, pa izrendajte.
Stavite naribane tikvice u sud, malo posolite i ostavite ih dok ne puste sok (otprilike 30 minuta).
U drugoj posudi spremite blagu zapršku sa malo ulja i brašnom.
Tikvice dodajte kad zaprška dobije žućkastu boju. Malo propržite, dodajte malo supe, promiješajte i ostavite da se kuha dok tikvice ne postanu mekane. Izgnječite viljuškom i dodajte u pire jednu punu kašiku kisele pavlake. Isti postupak se primenjuje za pire od tikve.
Prvo temeljito operite 500 gr brokolija, pa razdvojite sve cvjetiće.
Očistite jedan praziluk (korijen), operite ga i izrežite na kolutove. Sipajte izrezani praziluk u šerpu u kojoj ste prethodno zagrijali malo ulja ili putera, dodajte malo vode i dinstajte dok kolutići ne omekšaju.
Zatim dodajte brokoli, sipajte još malo vode i ostavite da se dalje kuha na laganoj vatri 10-15 minuta. U isto vreme skuhajte jedno jaje, odvojite žumance od bjelanca, i izgnječite ga viljuškom.
Na kraju kuhanja posolite povrće, viljuškom ga izgnječite dok ne postane kašasto. Na kraju stavite izgnječeno žumance i dobro izmiješajte.
Pire (kašica) od graška za bebe
Operite pola kilograma graška i stavite da se kuha 15 minuta u posoljenoj prohuhanoj vodi. Kuhani grašak ocijedite, izgnječite i očistite ljuskice. Rastopite malo putera u šerpici, dodajte kašičicu brašna i miješajte da se zaprška ne bi ugrudvala.
Kad brašno počne da žuti dodajte propasirani grašak, dobro promiješajte, pa sipajte malo supe od povrća. Stavite da se kuha na tihoj vatri dok smjesa ne postane gusta. Ukoliko je kašica previše gusta, dodajte još malo supe. Na kraju dodajte malo soli, isjeckane svježe začine i sklonite sa vatre.