Ponekad voće i povrće, sirevi, hljeb… koje u prodavnicama kupimo izgledaju savršeno, sve dok ih kod kuće ne izrežemo i počnemo nalaziti zamjerke. Ovaj vodič pomoći će vam da procijenite najbolje od ponuđenog.
1. Hljeb
Idite na naljepnicu sastojaka i potražite prvu riječ na popisu. Ako je to “cjelovito brašno”, dobro ste odabrali. Ovo brašno pružit će vam više vlakana i vitamina od „obogaćenog bijeljenog brašna“.
Lagano pritisnite hljeb. Ako se vrati u izvorni oblik, ovo je visokokvalitetni proizvod. Ako otisak prsta ostane na hljebu, to može biti znak pogrešnog postupka pečenja ili da je prethodno bio smrznut.
2. Piletina
Moramo provjeriti različite boje reza. Ako ima kožu, trebao bi biti bljeđi od mesa. Ako je koža piletine žuta ili svijetlosmeđa, ostavite je na polici.
Meso mora biti čvrsto, bijelo do svijetlosmeđe, vlažno i bez krvi. Budite pažljivi i na rubovima. Ako izgledaju suho, nemojte ih odabrati.
Nemojte provjeravati datum isteka, umjesto toga provjerite datum pakovanja. Ako je u posudi duže od 2 dana, ostavite je u supermarketu.
3. Lubenica
Pogledajte rep stabljike. Ako lubenica ima suhu, smeđu stabljiku, to znači da je zrela i spremna za jelo.
Provjerite intenzitet žutih područja koje ima lubenica. Ovaj žuti dio odgovara koliko se vremena voće odmaralo na zemljištu povezanom s biljkom. Ako ima tamnožutu mrlju, bit će to slatka lubenica.
Da bismo otkrili dobru, moramo provjeriti njenu glasnoću tapkajući je. Ako je ovaj zvuk lijen, kao da je odjeknuo, to znači da plod još nije zreo. Ako je zvuk šupalj i tup, lubenica će biti na pravoj tački zrelosti.
4. Paradajz
Kad god je to moguće, izbjegavajte kupovati paradajz u plastičnim posudama. Nećete moći provjeriti jesu li svježe, a isti spremnik može sadržavati komade u različitim stanjima zrenja.
Koža bi trebala biti glatka i čvrsta, a kad je uzmete, trebali biste osjećati stalnu težinu. Zreo paradajz može udvostručiti težinu nezrelog.
Pomirišite paradajz, posebno tamo gdje se spaja sa stabljikom. Ako ne osjetite njegov miris, paradajz još nije zreo.
5. Dinja
Kora slatke dinje ne smije biti previše zelena. Ako ima žute tonove, to znači da je dinja provela dovoljno vremena na tlu primajući sunčevu svjetlost i prema tome bit će slađa.
Uzmite dinju i lupnite je sa strane. Ako zavibrira, dinja će biti u zreloj tački.
Možete je premjestiti blizu uha. Ako u njemu čujete vodu, to znači da je previše sazrijela i počela propadati.
Dodirnite 2 kraja dinje i malo pritisnite. Ako je mekano, dinja će biti slatka.
6. Paprika
Prvo što treba provjeriti je li paprika intenzivne boje bez mrlja. Kad je odaberete, možda će imati stalnu težinu.
Tada trebate pogledati dolje. Ako ima 2 ili 3 kvrge, bit će gorča nego ako ima 4 kvrge. Nasuprot tome, paprika s 4 kvržice ima manje sjemenki što ih može učiniti praktičnijima za recepte u kojima će se kuhati.
Provjerite stanje stabljike. Ako je zelena, čvrsta i hrskava, ovo je znak svježine.
7. Riba
Prvo, pogledajte ribu u oči. Provjerite strše li oči i jesu li zjenice sjajne crne boje.
Koža treba biti svijetla i svilenkasta na dodir. Ako osjetite da je koža ljepljiva, riba nije svježa. Imajte na umu da meso mora biti čvrsto i prozirno s elastičnom, glatkom površinom. Ako iscijedite riblji file, ne bi vam trebalo biti traga otisku prsta.
8. Tikvice
Fokusirajte se na veličinu, jer je to važno za okus. Što je veća, to je vjerovatnije da će tikvice biti gorke. Odaberite one srednje veličine, između 15 i 20 centimetara. Imat će manje sjemenki od većih, pa će biti mesnatiji i ukusniji.
Tada možete provjeriti stabljiku. Ako je rez stabljike svjež, trebao bi biti zelen.
9. Banane
Provjerite stabljiku hrpe. Izaberite grozd sa zelenim do svijetlo žutim stabljikama. Ako stabljika postane smeđa, a banane imaju puno crnih mrlja, to je jasan znak da je gomila prezrela.
Banane traju duže ako se drže u grozdovima, umjesto odvojeno. Nemojte birati izoliranu bananu ako je nećete odmah pojesti.
10. Med
Prozirni med ne znači da je bolji. Intenzitet boje može varirati, ali ako je med neprovidan, to znači da je prirodniji i manje obrađen, a samim tim i prirodniji i s većim svojstvima.
Svježi med može lakše kristalizirati kad temperature padnu. Med je prezasićena otopina šećera, pa kad temperature padnu, njihova se topljivost u malo vode koju nose smanjuje i oni stvaraju čvrste kristale. U redu je ako staklenka meda ima postojaniji sloj na dnu, to je znak njegove svježine.
11. Zelena salata
Bez obzira na raznolikost salate, pokušajte provjeriti nema li rupa ili lišća koje je pojelo. Također odaberite one koji nemaju smeđe rubove.
Njegova bi boja trebala biti svijetla ili tamnozelena i vrlo svijetla. Ako je boja isključena, a vanjski listovi nisu čvrsti, izbjegavajte tu salatu.
12. Konzervirana hrana
Moramo biti sigurni da je paket savršeno zatvoren. Budite pažljivi na sve nedostatke u strukturi pakiranja. Nikada nemojte uzimati glomaznu ili zahrđalu limenku, mogla bi biti opasna.
U slučaju konzervirane hrane, nismo u mogućnosti provjeriti fizička svojstva proizvoda čulima, pa moramo pažljivo provjeriti naljepnicu. Provjerite jesu li nivoi soli i šećera previsoki. Poželjno je kupiti konzerviranu hranu konzerviranu u vodi ili u vlastitom soku s najmanje količine konzervansa.
13. Sir
Komad sira sa širokom korom ukazuje na to da nije svjež. Sirevima je potrebna vlaga da bi evoluirali i ostali u dobrom stanju, pa će nam kora reći koliko je dugo odsječena.
Postojanje uljnog filma na kori ukazuje na to da je sir bio izložen nekoliko temperaturnih promjena i zbog toga je iz svoje unutrašnjosti pustio ulje zbog čega je užegao, piše Činjenice.ba.