Lubenica je spas za ljetne vrućine, a koristimo je u raznim salatama, predjelima i desertima, limunadama i koktelima.
Donosimo četiri jednostavna recepta koja su prikladna kako za one najmlađe, tako i za one nešto starije!
Limunada s lubenicom
Blender i pet minuta vremena potrebni su za spremanje ovog recepta. Malo limuna, i med po želji, i osvježavajuće piće je spremno! Dodajte u njega nekoliko kockica leda i malo mente i osvježavajući napitak je spreman.
Sastojci: 700 g narezane i očišćene lubenice, 0,25 l soka od limuna, 170 g meda, 1,5 l vode
Priprema: Ubacite u blender lubenicu, limunov sok, med i 1 l vode. Izblendajte u glatku smjesu. Prebacite u veliki stakleni vrč pa dodajte preostalih 0,5 l vode i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte još meda. Poslužite s ledom i listićima mente.
Vrijeme je za prirodne sokove
Jeste li probali napraviti domaći sirup od kivija? Donosimo recept!
Ledene lizalice od lubenice i jogurta
Iako mnogi u sladoledu i ledenim lizalicama uživaju tokom cijele godine, ljeto kao da je stvoreno za njih. Stoga svoju lubenicu zajedno s jogurtom iskoristite za pripremu istih, pričekajte da se zamrznu i uživajte u osvježenju. Iz recepta možete izbaciti šećer za zdraviju slasticu.
Sastojci: 400 g narezane lubenice 120 ml grčkog jogurta 2-3 kašike šećera, 1 kašika limunovog soka
Priprema: Lubenicu očistite od košpica i narežite na kockice. Sve sastojke ubacite u blender i izblendte ih u glatku smjesu. Prelijte ih u kalupe za ledene lizalice i stavite u zamrzivač na najmanje četiri sata.
Donosimo vam 5 recepata za smoothije
Recept za džem od narandže
Grilovana lubenica
Grilovana lubenica svakako se mora naći na vašem ljetnom jelovniku. Iako na prvu možda zvuči čudno, roštilj će njenu slatkoću karamelizirati i dati joj suptilan okus dima, a tako sparena sa začinima ona postaje veoma zanimljiv prilog.
Trebate je dobro natrljati šećerom, koji će se na grilu karamelizirati i biti “krivac” za tragove koji će nastati nakon par minuta na vrućoj rešetki. Lubenica s notom karameliziranog šećera dobro će pristajati uz niz začinskog bilja, umaka, ali i sladoled.
Sastojci: 1,5 kg lubenice, 50 g šećera, 1 kašika korice limete, prstohvat soli
Priprema: Narežte lubenicu na četvrtine, odnosno na trokute debljine do dva centimetra. Pomiješajte šećer, prstohvat soli i koricu limete pa dobro natrljajte lubenicu. Grilajte dvije do tri minute sa svake strane. Poslužite odmah!
U šećer s koricom limete umiješajte malo chilija i poslužite uz osvježavajući dip od grčkog jogurta. Dobra kombinacija su i smeđi šećer, kumin te limeta. Iskoristite grilovanu lubenicu za pripremu salate s feta sirom, svježim lukom i listićima mente. Narežite grilanu lubenicu na kockice pa je pomiješajte sa svježim krastavcima i listićima bosiljka. Prelijte je medom ili balzamičnim sirćetom. Možete je poslužite i uz javorov sirup i kuglicu sladoleda.
Jeste li probali sami napraviti sok od zove?
Koktel
Ovježavajuće piće po potrebi može postati i voćni desert. Koktel možete pripremiti od miksa lubenice, vina i ruma, a po želji možete dodati u nju i drugo voće i tako joj dati tropski izgled, piše gastro.24sata.hr.
Sastojci: 1 velika lubenica, 1 flaša bijelog vina ( 750 ml), 4 dcl bijelog ruma, sok od 6 limeta, 2 narezane limete, ananas, borovnice, jagode
Izdubite lubenicu, izmiksajte sočne komadiće i vratite ih nazad. Dodajte malo bijelog vina, ruma i soka od limete, a na kraju i voće po vlastitom izboru.