Ako vaši klinci žele domaću pizzu, a vi nemate vremena praviti tijesto, u nastavku vam donosimo recepte za zdravu pizzu sa podlogom od palente!
Sastojci
Tijesto od palente: Oko 1 litra vode (ili prema uputama na vrećici palente), 450 g palente, 2 kašike putera, so, biber, 5 dag parmezana ili nekog drugog naribanog sira
Umak za pizzu: 3 kašike pasiranog paradajza, malo soli, origano i bosiljak.
Nadjev (količina po želji): sir, šampinjoni, rikola, crne masline
Recept za Chilli con carne
Neprijatelji dubokog sna
Priprema
U lonac uspite litar vode, posolite i pričekajte dok provrije. Skinite s vatre i lagano umiješajte palentu, vratite na vatru i uz stalno miješanje kuhajte oko 5 minuta ili dok se palenta ne počne odvajati od lonca i postane čvrsta. Dodajte malo bibera, te umiješajte i 2 kašike putera i parmezan. Rasporedite smjesu u kalup za pizzu te ostavite da se malo ohladi.
Napravite umak za pizzu i njime premažite palentu kad se ohladi i stvrdne. Na umak stavite i ostale sastojke za nadjev (osim rikole) i pecite oko 15 minuta na 220 stepeni. Izvadite pizzu, stavite na nju i rikolu, te prije rezanja pričekajte još koju minutu kako bi se palenta ponovno malo stvrdnula.