Sve hranjive materije koje ishranom unesemo u naš organizam bivaju podvrgnute raznim promjenama zahvaljujući kojim dolazi do stvaranja toplotne energije neophodne čovjeku da bi normalno funkcionisao i obavljao sve aktivnosti. Ta toplotna energija izražava se u kalorijama.
Jedna kalorija prestavlja količinu toplote koja je potrebna da bi se jedan kilogram vode zagrijao za 1oC. Da bi se proizvela ta energija potrebno je sagorijevanje različite količine različitih hranjlivih sastojaka. Tako 1 gr bjelančevina proizvode 4,1 kcal, 1 gr masti 9,3 kcal, dok od 1 gr ugljenih hidrata nastane 4,1 kcal.
Da bi svi ljudski organi koji funkcionišu mimo naše volje (srce, pluća, bubrezi i sl.) imali dovoljno energije za svoj normalan rad, organizmu je pri potpunom mirovanju potrebno 1.600 kcal dnevno. Prilikom svakog mišićnog i umnog naprezanja dolazi do veće potrošnje energije, i to za onoliko koliko je naš rad naporniji. Zato je nephodno u organizam unositi onu količinu hrane koja će mu obezbijediti optimalnu količinu energije. U slučaju da organizam troši više kalorija nego što u njega dospije preko hrane, dolazi do iscrpljenosti, a time i do povećanog rizika da se čovjek razboli.
Da bi smo sastavili jelovnik koji će potpuno odgovarati potrebama našeg organizma, moramo da znamo sastav pojedinih životnih namirnica, njihovu kalorijsku vrijednost, hranjive i ljekovite materije koje sadrže.
Kako sastaviti kvalitetan jelovnik?
Kada je u pitanju jelovnik zdravog, odraslog čovjeka, prije svega se vodi računa o podmirenju potreba za kalorijama. Tek na drugom mjestu vodi se računa o pravilom odnosu hranjivih sastojaka i prisustvu zdravih materija u hrani koju jedemo, piše Mojedete.info.
Da bi što duže sačuvali zdravlje i omogućili normalno funkcionisanje čitavog organizma, ishrana treba da bude usklađena sa čitavim nizom pravila.
Da bi mogli da odredimo koliko i koje hrane je dnevno potrebno za pravilnu ishranu, treba da znamo koliko je fizički i umno težak posao kojom se osoba bavi, koliko ima godina, kolika joj je tjelesna težina i kojeg je spola.
Lakši rad 2.700 kcal
Fizički rad 3.000 kcal;
Srednje težak fizički rad 3.500 kcal;
Težak fizički radnik 4.000 kcal;
Žena (55 kg)
Lakši fizički rad 2.000 kcal;
Fizički rad 2.200 kcal;
Srednje težak fizički rad 2.600 kcal;
Težak fizički radnik 3.000 kcal;
Trudnica (2. i 3. trimestar) 2.400 kcal;
Dojilja 3.000 kcal;
Preporučena tabela kalorija za djecu
Dijete mlađe od godinu dana 550 – 1.100 kcal (prosjek 850 kcal);
Djeca od 1-2 godine 700 – 1.400 kcal (prosjek 1.050 kcal);
Djeca od 2-3 godine 850 – 1.600 kcal (prosjek 1.200 kcal);
Djeca od 4-6 godina 1.600 kcal;
Djeca od 6-8 godina 1.800 – 2.000 kcal;
Dječaci
Dječaci od 9-12 godina 2.200 – 2.400 kcal;
Dječaci od 13-15 godina 2.600 – 2.800 kcal;
Dječaci od 16-18 godina 3.000 – 3.400 kcal;
Djevojčice
Djevojčice od 9-12 godina 1.800 – 2.200 kcal;
Djevojčice od 13-15 godina 2.200 – 2.400 kcal;
Djevojčice od 16-18 godina 2.400 – 2.600 kcal;
Namirnice sa najviše kalorija
Meso i mesne prerađevine (100 gr)
Janjetina 256 kcal;
Slanina 670 kcal;
Guščje masno meso 362 kcal;
Kobasice od svinjskog i goveđeg mesa 360 kcal;