Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili lijep komad mesa, koji nakon pripreme ostane tvrd i suh? U nastavku donosimo jednostavna rješenja, trikove koji garantuju da će pečeno, dinstano ili kuhano meso ispasti mekano.
Voće
Jabuka, ananas i kruška savršeni su saveznici u kuhanju, pečenju i dinstanju crvenog mesa. Trebate samo oguliti voće te ga poslagati po mesu dok se dinsta, kuha ili peče. Voćne kiseline omekšat će meso i učiniti ga ukusnijim.
Vegani oprez! Ove nutrijente i vitamine možete unijeti samo kroz meso i mliječne proizvode
Kako pravilno zamrznuti hranu?
Jabučno sirće
Iako postoje različite marinade za meso, ova utiče na okus mesa, ali će ga i učiniti mekim. U zdjeli izmiješajte nasjeckani luk i jabuku, te dodajte maslinovo ulje i kašiku jabučnog sirćeta. Meso namažite marinadom, te ga spremite u hladnjak preko noći, a sutradan ga pripremite po želji.
Limun
Limun je izvrstan saveznik u pripremi mesa. Želite li biti sigurni da će meso ispasti meko i ukusno, premažite ga limunovim sokom. Za razliku od spomenute marinade koja treba odstajati preko noći, limunov sok ima puno brži učinak, te će djelovati na meso već nakon 30 minuta.