Japanski vjetar je kremasta, pjenasta slastica koja, u zavisnosti od toga koliko je ukrašena, može biti kolač ili torta. Pravi se sa beze korama, koje mnogi izbjegavaju praviti jer izgledaju komplikovano.
Beze (baiser) kore čest su temelj raznih kolača, torti i drugih slastica. Kolači poput Ledenog vjetra ili Pavlove torte ne bi bili tako neobični ni ukusni bez ove vrste kora. Odlična su suprotnost klasičnim biskvitima – mogu biti jednako lagane, ali su mnogo slađe i zanimljivije teksture.
Sastojci
Beze kora: 12 bjelanaca, 250 g šećera, 1 kašika sirćeta
Krema: 12 žumanaca, 8 kašika šećera, 5 kašika gustina, 600 ml mlijeka, 250 g putera, 4 kašike umućene šlag pjene, 300 g proprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka, 100 g ribane čokolade za kuhanje
Dodatno: 4 kesice šlag pjene, 500 ml mineralne vode
Recept za medenjake
Recept za šnenokle
Recept za čupavce
Priprema
Jako je bitno prije izrade beze kore jaja držati neko vrijeme na sobnoj temperaturi. Za beze koru izmiksati bjelance u snijeg, pa postepeno dodavati šećer stalno miksajući. Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dok se šećer potpuno ne otopi (bar pola sata), inače će se šećer tokom pečenja topiti i kora će biti mekana, a ne hrskava. Šećer možete samljeti u mlinu za kafu i puno brže će se otopiti, pa ćete i bjelance kraće miksati.
Pri kraju dodati kašiku sirćeta ili limunovog soka.
Veliki lim nauljiti i obložiti papirom za pečenje. Papir nauljiti sa 2-3 kapi ulja da se pečena kora lakše odvoji. Izliti i poravnati snijeg od bjelanaca pa staviti u rernu prethodno zagrijanu na 150°C.
Peći (sušiti) 1 sat, ili dok kora ne očvrsne, isključiti rernu, odškrinuti vrata (ubaciti drvenu kuhaču) i ostaviti koru da se tako ohladi. Ohlađenu koru uzduž prerezati na dva dijela.
Za kremu umutiti žumanca sa šećerom pa dodati gustin (mutiti u posudi koja će ići na vatru). Pomalo dodavati vrelo mlijeko stalno miješajući. Staviti na laganu vatru i kuhati stalno miješajući dok se krema ne zgusne. U ohlađenu kremu dodati dobro izmksan puter (prethodno ga miksati sve dok ne pobijeli).
Istući 4 kesice šlag pjene sa mineralnom vodom. Od tučenog šlaga uzeti 4 kašike i umiješati u kremu, pa kremu podijeliti na 2 dijela. Jedan dio ostaviti kakav jeste, a u drugi dodati krupno mljevene orahe ili lješnjake i sitno rendanu čokoladu.
Slažite po slijedećem redoslijedu: beze kora – tamna krema – žuta krema, pa isto ponovite, zatim sve premažite umućenim šlagom i pospite krupno rezanim orasima.