Na našim prostorima poznati kao čupavci, u Australiji kao Lamington kolač, ovaj slatkiš napravljen je od putera i biskvita premazanog vanjskim slojem čokoladnog sosa i uvaljan u osušeni kokos. Tanka smjesa se upija u vanjski dio biskvita i ostavlja da se stegne, dajući kolaču prepoznatljivu teksturu.
Recept za tijesto
3 jajeta
10 supenih kašika kristal šećera (220 g)
13 supenih kašika ulja (180 ml)
16 supenih kašika brašna (300 g)
100 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
Krema
250 g putera
100 g čokolade za kuhanje
1 supena kašika ruma
200 ml mlijeka
čaša od 200 ml kristal šećera
Ostalo
300 g krupnije mljevenog kokosa
Recept za krempitu
Recept za tri leće

Priprema
U posudu za miksanje stavite bjelanca, a žumanca odvojite u jednu čašu. Miksajte bjelanca sa šećerom u čvrst snijeg, pa miksajte redom: ulje, 6 kašika brašna i prašak za pecivo, jedno po jedno žumance, pa mlijeko i preostalo brašno. Ulijte u pleh srednje veličine (cca 25×35 cm) u koji ste stavili papir za pečenje (radi lakšeg vađenja kocki).
Pecite na 180 stepeni C dok se biskvit počne odvajati od stranica pleha.
Kremu skuhajte tako da prvo otopite puter i čokoladu, pa dodajte šećer, mlijeko i na kraju rum. Kad krema zakuha maknite s vatre.
Biskvit izrežite na kocke pa svaku umačite u toplu kremu i uvaljajte u kokosovo brašno.
Recept za kuglof
Recept za knedle sa šljivama