Kokice iz tave ili lonca uvijek su zdravija opcija od kupovnih ili onih iz mikrovalne koje sadrže nezdrave masnoće i aditive. Evo kako da ih pripremite bez zagorenih ili neispucalih zrna.
Zbog lošeg kvaliteta ili skladištenja loš kukuruz kokičar može biti glavni krivac za neukusne gricalice. Stoga je dobro eksperimentirati s različitim brendovima dok ne pronađete onaj dobre kvalitete.
Tava ili lonac debelog dna koje ravnomjerno provodi toplinu najbolji je izbor, a važno je i da njime možete jednostavno baratati. Ako je posuda previše teška ili nezgrapna bit će je teško protresti. Odličan izbor je tava s poklopcem koji dobro sjeda, osobito ako ima rupicu kroz koju izlazi para.
Želite li da budu zdravije, kokice možete peći na maslinovu ulju, ali pazite da ne pojačate vatru previše jer ima nižu točku dimljenja od suncokretovog. Kokice možete ih ispeći i na kokosovom ulju ili pak mješavini suncokretovog i maslinovog. U posudu srednje veličine dodajte 3 kašike ulja.
Ovo voće sadrži najviše proteina
Keto dijeta
Napravite savršenu rižu za sushi
Da kokice ne zagore, ulje mora biti vruće, ali se ne smije dimiti. Kako biste znali da je dovoljno vruće, ulijte ulje u posudu i ubacite tri kukuruza. Tek kad se raspuknu dodajte ostatak.
Kako kokice ne bi zagorjile, tavu ili lonac treba žustro protresti svakih nekoliko trenutaka.
Ima li previše pare u loncu, kokice će biti žilave. Stoga se uz protresanje savjetuje da pažljivo podignete poklopac na jednoj strani. Trenutak ili dva bit će dovoljno da para izađe, a zatim ga brzo spustite.
Vatra za kokice treba biti jaka, ali da kukuruz ne zagori, osim protresanja posude povremeno je možete maknuti s vatre ili protresti u zraku iznad ringa. Baš kao što je slučaj s prženjem luka, tako i s kokicama možete procijeniti treba li smanjiti ili pojačati vatru.
Nakon što se pucketanje prorijedi, počnite brojati do pet. Ako niti jedna kokica ne zapucketa dok brojite, možete ih izvaditi. Prilikom prebacivanja u posudu za posluživanje budite oprezni i ako je potrebno, kratko je poklopite u slučaju da se još pokoji kukuruz odluči otvoriti.
Kokice nakon pečenja odmah izvadite iz lonca ili tave u posudu jer ostanu li poklopljene, mogle bi se stvrdnuti i poprimiti neprivlačan miris.
Kokice nakon pečenja posolite i promiješajte rukama ili protresite posudu. Možete dodati i biber, rastopljeni puter ili karamel.