Svi smo navikli na kupovne medenjake, ali kada vam se najave gosti, možete se potruditi napraviti domaću verziju ovog brzog i ukusnog kolača.
Sastojci
2 šoljice šećera
2 šoljice mlijeka
pola šoljice ulja
1 kesica praška za pecivo
2-3 kašike mješavine za medenjake (Kotany) – po mogućnosti
3 šoljice brašna,
3-4 kašike meda,
7-8 kašika džema
1 kašika cimeta
2-3 kašike ruma
100 g čokolade za kuhanje
3 kašike kakaa (po želji)
Recept za šnenokle
Recept za čupavce
Priprema
Miksati mlijeko i šećer dok se šećer ne istopi, pa dodati brašno, prašak za pecivo i ulje te začine. Po želji staviti malo kakaa, ali može i bez njega. Sve zajedno umutiti dok se ne dobije glatka smjesa.
Posudu za pečenje (tepsiju) namazati uljem ili puterom. Smjesu istresiti u tepsiju i peći 15-20 minuta na 200 °C.
Nakon što je kolač pečen premazati ga medom, pa onda džemom (od šljiva ili šipka) i ostaviti ga da se malo ohladi. Za kraj istopiti čokoladu i preliti je po kolaču.
Servirati nakon hlađenja u frižideru.