Starinska austrijska poslastica, koje se mnogi od nas sjećaju iz djetinjstva, šnenokle (Schneenockerln) su idealan izbor za svaku situaciju kada vam se jede nešto slatko, a u kući imate samo jaja, mlijeko i brašno.
Sastojci: 5 jaja, 1 l mlijeka, 100 g šećera, 1 kašikica ekstrakta vanilije, prstohvat soli
Važnu ulogu oko izgleda šnenokli igra kvalitet jaja i definitivno bi najbolje bilo praviti šnenokle sa domaćim jajima od kojih će imati divan okus i žutu boju.
Recept za čupavce
Recept za krempitu
Recept za kuglof
Da li ste probali hljeb od banane? Evo recepta!
Priprema: Odvojite bjelance od žumanaca. Odmjerite mlijeko pa ga stavite kuhati na laganu vatru do vrenja. Dodajte ekstrakt vanilije. Bjelanca malo posolite pa ih izmiksajte u snijeg s dvije kašike šećera (oduzmite od ukupnog šećera). Žumance izmiksajte s ostatkom šećera.
U kipuće mlijeko stavljajte kašiku po kašiku snijega, okrenite ih kašikom pa izvadite šupljkavom kašikom. Neka se kuhaju jako kratko (cca 1/2 min) sa svake strane, jer ako ih kuhate samo malo duže, postat će gumeni.
Skinite mlijeko s vatre pa dodajte par vrućih kašika mlijeka u izmiksane žumance, a potom lagano ulijte izmiksane žumance u mlijeko uz stalno miješanje. Vratite na vatru i kuhajte miješajući 5-10 minuta dok se krema ne zgusne.
Stavite malo kuhane kreme u zdjelicu ili tanjur pa ubacite par pahuljastih šnenokli i poslužite. Ili kuhanu kremu prelijte preko izvađenih šnenokli, pa vadite u manje zdjelice i poslužite rashlađene.
Recept za tri leće
Recept za knedle sa šljivama