Imate li nedoumicu šta pripremiti za nedjeljni ručak, preporučujemo vam jedno od najmiljenijih italijanskih specijaliteta – Lasagne Bolognese (lazanje bolonjez).
Sastojci
Bolognese umak: 5 kašika maslinovog ulja, 1 crveni luk, 1 mrkva, 750 g mljevene junetine, 200 ml crnog vina, 500 ml pasiranog paradajza, 500 ml vode ili temeljca, sušeni bosiljak, so i biber
Beschamel umak: 50 g putera, 4 kašike glatkog brašna, 1 l mlijeka, so
Kore: 500 g listova za lazanje
Recept za pizzu od palente
Recept za Chilli con carne
Kako vam zvuče domaći ravioli? Donosimo recept!
Priprema
Skuhajte Bolognese umak. Na ulju dinstajte nasjeckano povrće, dodajte meso i miješajte ga dok se ne zapeče sa svih strana, pa podlijte vinom, dodajte paradajz, vodu i začine. Uz povremeno miješanje kuhajte oko 45 minuta u polupoklopljenom loncu na srednje jakoj vatri. Neka umak bude tečan, listovi za lazanje će upiti tekućinu tokom pečenja.
Skuhajte beschamel umak. Puter rastopite, dodajte brašno, uz miješanje prepržite brašno oko minutu, dodajte mlijeko (zagrijano) i so. Miješajte da nestanu eventualne grudice, pa ugasite vatru kad prokuha.
U vatrostalnu posudu dimenzija otprilike 25 cm x 40 cm stavite malo beschamel, pa na njega slažite listove za lazanje, tako da napravite sloj koji ćete opet preliti s malo beschamela i bolognese umaka.
Taj postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Dakle – listovi, beschamel, bolognese.
Na vrhu treba biti samo beschamel, a možete i posuti banim sirom ili parmezanom.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200°C 45 minuta. Dobit će hrskavu koricu. Prije jela ih pustite da se ohlade, oko 15 minuta.