Pavlova torta, prepoznatljiva po beze korama i voću, spoju hrskavih i slatkih kora s tučenim vrhnjem odličan je proljetni zalogaj. Jagode, maline ili borovnice bit će odličan izbor za ovaj desert.
Pavlova torta nazvana je po slavnoj ruskoj balerini Anni Pavlovoj. Ona je, kako priča kaže, 1926. bila na turi u Australiji i Novom Zelandu te je tadašnji chef u hotelu Wellington kreirao nježnu, zaigranu i valovitu slasticu u njezinu čast, a inspiraciju je pronašao u haljinici za balerine, odnosno njenom donjem dijelu. Barem je to novozelandska strana priče. Australska verzija je da je Pavlovu stvorio kuhar Herbert “Bert” Sachse u hotelu Perpla’s Esplanade 1935. godine, a imenovao ju je upravitelj kuće Harry Nairn, koji je primijetio da je “lagana poput Pavlove” i rekao da su ga vlasnica Elsie Plowman i Nairn pozvali da napravi nešto “drugačije i jedinstveno” u vidu kolača. “Oduvijek sam žalio što je beze torta pretvrda i hrskava, pa sam krenuo stvoriti nešto što bi imalo hrskavu vanjštinu, a meku unutrašnjost”, rekao je. “Nakon mjesec dana eksperimentiranja – i mnogih neuspjeha – pogodio sam recept koji danas opstaje u mnogim kuhinjama.”
Sastojci
Kora: 5 bjelanaca, prstohvat soli, 250 g šećera, 1 žkašikica gustina, 1 žkašikica alkoholnog sirćeta
Nadjev: 300 ml vrhnja za šlag, 1 kašikica ekstrakta vanilije, bobičasto voće (jagode, maline, borovnice)
Recept za Srneća leđa
Recept za Crème Brûlée
Recept za Japanski vjetar
Priprema
Kora: Zagrijte rernu na 130 stepeni, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje te ga dodatno premažite s malo ulja. Bjelance i so istucite u čvrsti snijeg, postepeno dodajući po 1 kašiku šećera, cijelo vrijeme miksajući, sve dok smjesa ne bude glatka i sjajna.
Sirće i gustin sjedinite pa špatulom lagano umiješajte u smjesu bjelanaca.
Malo smjese stavite na sve strane lima kako bi se papir za pečenje zalijepio. Na papir za pečenje olovkom nacrtajte krug promjera 20 cm, a zatim svu smjesu prenesite u taj promjer. Smjesu rasporedite tako da srednji dio bude malo tanji, a rubovi malo deblji i viši.
Pecite 60 minuta, pa ugasite rernu, odškrinite malo vrata, dok se kore ohlade.
Nadjev: Dok se kora hladi, pripremite nadjev. Vrhnje izmiksajte u šlag, dodajte ekstrakt vanilije pa još kratko miksajte. Bobičasto voće operite, očistite i po potrebi narežite na manje komadiće.
Koru izvadite iz rerne, te ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se skroz ohladila. Skinite papir za pečenje te koru prenesite na tanjur za serviranje. Šlag premažite preko kore i na njega poslažite narezano voće.