Ako ste imali priiku uživati u raznobojnim pićima, ali ih nikad niste pripremili, u nastavku donosimo uputstva za pripremu nekih od najpoznatijih svjetskih koktela.
Kokteli su mješana alkoholna pića koja sadrže tri ili više sastojaka koji su izvorno mješavina alkoholnog pića, vode, šećera i kiselog ili gorkog dodatka. Danas, kokteli obično sadrži jednu ili više vrsta alkohola i jednu ili više mješavina kojima se dodaju razno bilje, šećer, med, vrhnje ili mlijeko.
Sex on the beach
Sastojci: 0,4 dcl vodke, 0,2 dcl likera od breskve, 0,6 dcl soka od narandže, 0,6 dcl soka od brusnice.
Zajedno s kockicama leda, sve sastojke stavite u shaker. Dobro protresite i prelijte u visoke čaše.
Mojito
Sastojci: 4 listića mente, 2 kašikice smeđeg šećera, 0,6 dcl soka limete, bijeli rum, mineralna voda.
U čašu stavite listiće mente i 2 kašikice smeđeg šećera. Dodajte sok jedne limete, cijeli rum, 5-6 kocki leda i mineralnu vodu.
Mojito se pojavio na Kubi između 1910. i 1920. i smatra se da je lokal “La Bodeguita del Medio” u Havani mjesto gdje je 1946. nastao izvorni recept. Ime koktela je kombinacija riječi vlažan (mojadito) i imena kulinarskog umaka (mojo), što odgovara karakteru ovog tropskog i egzotičnog pića. Popularnosti ovog koktela doprinio je pisac Ernest Hemingway, koji je bio stalni posjetitelj barova u Havani.
Cuba libre
Sastojci: sok od limuna, 10 mlBacardi ruma, 50 ml može svijetli ili tamni rum, Coca-Cola, 4-6 kocki leda, limeta ili limun.
Ubacite kockice leda u čašu. Dodajte 10 ml soka od limuna. Zatim dodajte 50 ml bijelog ili tamnog ruma. Sastojke izmiješajte i dodajte Coca-Colu. Koktel ukrasite kriškama limete ili limuna i slamkom.
Priče o nastanku ovog koktela variraju. Nema sumnje da je izumljen u Havani na Kubi početkom 20. stoljeća (1901. ili 1902. godine). Domoljubi koji su branili Kubu u Španjolsko – američkom ratu (i kasnije, migranti koji su izbjegli američku Prohibiciju) redovito su miješali rum i kolu te nazdravljali ovom karipskom otoku, no svaka veća rumska kuća (Bacardi, Havana Club i dr.) donosi svoje anegdote o tačnom porijeklu.
Cosmopolitan
Sastojci: 30 ml votke, 100 ml likera Cointreaua, 50 ml limunovog soka, 15 ml soka od brusnice, led.
Pomiješajte 30 ml votke, 15 ml Cointreaua (ili nekog drugog likera od narandže), kašiku soka od limete i malo soka od brusnica. Sve sastojke stavite u šejker pun leda. Protresite i ocijedite (bez leda) u prigodnu čašu za koktele. Čaše ukrasite kriškom limuna ili zavijutkom limunove korice. Poslužite u rashlađenoj čaši za martini.
Koktel je prvi put pripremljen 1980. godine. Postoji dosta različitih recepata za pripremu, neki koriste više soka od brusnice, neki triple sec umjesto Cointreau…
Piña Colada
Sastojci: 0,9 dcl bijelog ruma, 1,2 dcl soka od ananasa, 0,6 dcl likera od kokosa.
Sastojke ulijte u čašu s ledom te sve zajedno promućkajte.
Jedan od najpopularnijih koktela nastao je davne 1957. godine u Portoriku. Kao i većina drugih koktela i ovaj ima razne varijacije i može se pripremati sa raznim dodacima, ali je kokos neizostavan sastojak ovog pića.
Tequila Sunrise
Sastojci: 0,6 dcl tekile, 1,2 dcl soka od narandže, 0,2 dcl Grenadine sirupa. Ukrasite kriškom narandže.
Nastao je tridesetih godina 20. stoljeća u Meksiku. Danas je to jako popularan koktel koji je čak nadahnuo i nekoliko pjesama. Za pripremu koktela se ne koristi koktel shaker već se sastojci ravno u visoku čašu, a grenadine se pušta da tone na dno.
Banana Daiquiri
Sastojci: 0,5 dcl ruma, 1/3 banane, sok od polovice limuna, mineralna voda.
Sve sastojke osim vode izmiksajte s nekoliko kockica leda. Čašu napunite ledom i dodajte smjesu iz blendera. Dodajte mineralnu vodu.
Margarita
Sastojci: 4 cl Silver tequile, 2 cl triple sec, 2 cl soka od limete, kriška limete/limuna, so.
Kriškom limete natrljajte rub čaše i umočite je u tanjurić napunjen soli, u shaker stavite led, dodajte sok od limete, triple sec i tequilu, dobro protresite i procijedite u čašu, ukrasite kriškom limete i poslužite.
Ovo je najpoznatije piće na bazi tequile. Za savršenu margaritu najvažnije je znati prave omjere i sve ostalo je lako. Većina vrsnih barmena koristi omjer 3:2:1 što preciznije znači – u jednu čašu margarite ide trećina tekile, dvije trećine likera, a preporučuje se Cointreau, koji je jedna vrsta narandžinog likera poznatog kao triple sec koji je zbog svog okusa neizbježan prilikom spravljanja koktela te jedna trećina soka od limete.
Vjeruje da je nadahnuće za nastanak koktela američka glumica Marjorie King. Ona je boravila u Tijuani 1948. godine i pripremljen joj je koktel na bazi tequile, jer je bila alergična na sva osatala žestoka pića. Koktelu su dali ime Margrita, što je španjolski za Marjorie.
Martini
Sastojci: 1.1,5 cl vermuta, 7,5 cl džina (preporuka Saphire Bombay ili Gordons), 1 ili 2 obične masline.
Za pripremu se koristi hladan džin iz zamrzivača, dodaje mu se ohlađeni vermut i ukrašava običnom maslinom; bez punjenja. Promiješajte, bez sheakera.
Sastojci za koktel uvijek bi trebali biti hladni, pa boce alkohola držite u friideru prije pripreme. Martini bi se trebao servirati u čaši ne većoj od 150 ml. Svježi led vrlo je bitan za koktel. Stari i odstajao led iz ledenice promijenit će okus i miris koktela.
Prvi pisani recept datira iz 1911. godine, kada se radio od jednakih dijelova džina i suhog vermuta. Svjetsku slavu to je piće dobilo zahvaljujući romanima Iana Fleminga o Jamesu Bondu, u kojem isti pije votku-martini koja uvijek mora biti protresena, a ne promiješana. U pedesetim godinama prošlog stoljeća, kad su napisani prvi romani o britanskom tajnom agentu 007, votka nije bila alkoholno piće koje se pilo izvan granice istočne Europe. Piće votka-martini postalo je popularno sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon što su u kinima počeli igrati filmovi o Jamesu Bondu.
Bloody Mary
Sastojci: sok od paradajza, 100 ml votke, 40 ml soka od limuna, 1/4 worchester umaka -5-6 kapi, par kapi tabasco sosa, so, biber, grančica celera.
U shaker ili blender stavite 3-4 kockice leda, potom dodajte votku. Preko votke sipajte sok od paradajza, sok od limuna, so i biber po želji i nekoliko kapi worchester umaka i tabasca. Sve zajedno dobro protresite u shakeru ili promiksajte u blenderu. Bloody Mary koktel poslužite u čaši te ukrasite grančicom celera i kriškom limuna.
Prvi put je pripremljen davne 1921. godine u Harry’s New York Bar u Parizu. Barmen Fernand Petiot pomiješao je sok od paradajza, votku, sol, biber i Worcestershire umak i koktel nazvao Bloody Mary (Krvava meri). Prema nekim pričama koktel je nazvao u čast glumice Mary Pickford.