Imate problema sa zatvorom, nedostatkom energije i stalno ste gladni? U nastavku pročitajte kako prepoznati da unosite previše hljeba.
Zatvor
Osobe koje ne podnose gluten ili pate od celijakije, ali nisu svjesne toga, mogu se stalno osjećati napuhano i često imaju problema s odlaskom na toalet jer su im crijeva blokirana. Možda niste netolerantni na gluten, ali imate visoku osjetljivost kada konzumirate pšenicu i druge žitarice. U ovom slučaju provjerite da li ste alergični na gluten.
Učestala glad
Visoko rafinirane žitarice, poput bijelog hljeba, bijele riže, pereca i krekera, visoko su kalorične i tjeraju vas da jedete još više hrane bogate šećerima. Zato kada se osjećate dodatno tužno ili pod stresom, posežete za rafiniranim žitaricama koje će vam na trenutak učiniti da se osjećate bolje.
Debljanje možete izbjeći ako pređete na proizvode od cjelovitih žitarica, koji mogu pomoći da brže izgubite masnoću na stomaku od rafiniranih žitarica jer sadrže više vitamina i minerala.
Ako vas muči celijakija donosimo 2 odlična bezglutenska recepta
Recept za kiflice bez brašna za osobe na keto ishrani
Rast nivoa holesterola
Hljeb kojeg sami pečete možda nije odgovoran za rast holesterola, ali su pekarski proizvodi poput kroasana, peciva s puterom i svih vrsta pakiranih krušnih proizvoda bogati trans mastima. Ova roba sadrži puno putera / margarina i jaja koja mogu povećati vaš holesterol ako se redovito konzumiraju.
Također, većina proizvoda koji sadrže gluten spadaju u istu štetnu kategoriju. Ovi proizvodi se razlikuju i mogu uključivati pakovane kolače, krofne i većinu komercijalno pržene hrane.
Osip i akne
Hrana poput tjestenine, bijele riže, rezanaca, žitarica i svega što je napravljeno od bijelog brašna može uzrokovati kožne probleme. Ljudi koji konzumiraju previše rafiniranih ugljikohidrata, koji su bogati šećerom i povećavaju nivo inzulina, imaju 30% veći rizik od razvoja akni.
Kao odgovor na to povećanje, androgeni hormoni postaju aktivniji i nastaju akne. S druge strane, čini se da ljudi koji ne konzumiraju previše šećera imaju manje probleme s aknama.
Kako prepoznati da li postoji intolerancija na hranu?
Zdrave alternative bijelom šećeru
Pospanost nakon jela
Kada konzumirate previše hljeba u svakodnevnoj prehrani, velike količine inzulina se oslobađaju u vaš krvotok. Inzulin pomaže triptofanu da ostane u krvi duže. Triptofan je aminokiselina koja pomaže u proizvodnji serotonina i melatonina, dva neurotransmitera koji pomažu stabilizovati vaše raspoloženje. Oni također potiču san i pomažu u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja.
Zbog toga se možda osjećate pospano i dodatno smireno nakon velikog obroka punog rafiniranih žitarica.
Rast krvnog pritiska
Jedna kriška hljeba može imati do 230 mg soli, što je 15% gornje granice dopuštenog dnevnog unosa. Visoko obrađena hrana poput pizze, peciva i sendviča još više povećava količinu natrija.
Posljedica visokog unosa natrija je skok krvnog pritiska, a on je krivac zašto mnogi ljudi koji pate od srčanih bolesti i moždanog udara.
Oscilacije u raspoloženju
Pretjerana konzumacija hljeba zbog visokog udjela šećera dovodi do oscilacija u raspoloženju. Ako se rafinirane žitarice ne probavljaju pravilno, njihovi spojevi mogu doći do mozga i uzrokovati neke vrste mentalnih problema. Postoje dokazi da su ljudi koji su osjetljivi na pšenicu skloniji patiti od shizofrenije, bipolarnog poremećaja, depresije i anksioznosti. Mnogi ljudi koji su započeli dijetu bez pšenice i mliječnih proizvoda vidjeli su značajno poboljšanje u svom mentalnom zdravlju.