Godišnji odmor pravo je vrijeme da se posvetite sebi, svome tijelu, izgledu i zdravlju. Ove namirnice morate uvesti u prehranu želite li izbaciti toksine, živjeti zdavije i izgledati bolje. Neke konzumirajte same, a neke možete i kombinovati.
Prema ajurvedi, na kraju svakog obroka preporučuje se pojesti jednu kašiku mješavine svježeg đumbira, meda, limuna, kurkume i himalajske soli, jer će vam ta kombinacija pomoći da lakše probavite ručak.
Signali da je vašem tijelu neophodna detoksikacija
Đumbir
Poznat je kao čudotvorna namirnica, koja obiluje vitaminima i mineralima, te izvlači otrove iz organizma. Đumbir se koristiti za liječenje niza tegoba i poremećaja. Mnogi vole piti čaj od đumbira, a jedna od omiljenih kombinacija su đumbir, med, limun i češnjak za podizanje imuniteta. Đumbir se može konzumirati u prahu ili svjež.
Zeleni čaj – poseban je i ljudi ga vole
Kamena so
Stimuliše probavne sokove i izvlači toksine: preporučuje se otpiti zrno kamene soli na jeziku svako jutro i popiti s malo mlake vode. Kamena so je mineral nastao od natrijum hlorida i možete je kupiti u bio shopovima, a njena boja varira od bijele do roza.
Basmati riža
Basmati riža je vrsta riže dugog zrna, koja potječe iz Južne Azije, no danas je popularna širom svijeta zahvaljujući svom jedinstvenom okusu, nutritivnoj vrijednosti i brzom kuhanju. Najpoznatija je po svojoj aromatičnosti i specifičnom blagom slatkastom i laganom okusu. Osim što je ukusna, basmati riža se smatra “super žitaricom” jer sadrži svih 8 esencijalnih aminokiselina. Uz to, ne sadrži gluten i ima zanemarivo malo masnoća. Pomaže tijelu da se riječi toksina, a njena sluz oblaže i obnavlja želudac.
Limun
Testirajte 24-satni detox s limunom. Napravite limunadu od 2 kašike limunovog soka, 3 dl mlake vode, prstohvatom kajenskog papra i čajnom kašikom javorovog sirupa, koju ćete popiti svježu ujutro, deset minuta prije doručka, za međuobrok, te dva sata prije spavanja. Za doručak taj dan jedite nešto lagano poput jogurta s voćem, ručajte ribu na žaru pokapanu limunovim sokom, a večeru preskočite.
Mungo grah
Djeluje blagotvorno na jetru te je bogat mineralima i vitaminima. Obično se jede u salatama, supama i s prženim krumpirićima. Bogat je hranjivim sastojcima, a vjeruje se kako pomaže mnogim bolestima.
Mungo grah mali je, zeleni grah koji porijeklom iz Indije, a kasnije se proširio u Kinu i razne dijelove jugoistočne Azije. Ovaj grah ima pomalo slatkast okus i prodaje se svjež, kao klica ili kao sušeni grah.
Ovaj je vrsta graha jedan od najboljih biljnih izvora proteina. Bogat je esencijalnim aminokiselinama, kao što su fenilalanin, leucin, izoleucin, valin, lizin, arginin i još mnoge druge, koje vaše tijelo ne može samostalno proizvesti.