Celijakija je bolest koja oboljelog prati cijelog života. To je urođena i trajna netolerantnost organizma na pšenični, ražani i ječmeni gluten, gliadine i druge srodne proteine prisutne u ovim žitaricama.
Najraniji znaci bolesti mogu se primjetiti veoma rano, neposredno nakon uvođenja namirnica koje sadrže gluten u bebinu ishranu. Prve tegobe kod djece najčešće počinju da se javljaju između 9. i 36. mjeseca, mada mogu i kasnije. Međutim, celijakuju je nekada teško prepoznati, ako se javlja u nekim teško primjetnim formama.
Kod djece pomenutog uzrasta ova bolest se najčešće manifestuje proljevom, gubitkom apetita, a mališan je primjetno razdražljiv. Stolice su česte, obilne, masne, kašaste ili vodene. Iskorištenost hrane od strane organizma je izuzetno loša, što uzrokuje zastoj ili gubitak tjelesne težine, uvećanje trbuha…
To ugrožava normalan rast i razvoj djeteta, uz niz pratećih komplikacija. U onim najtežim slučajevima čitavo tijelo počinje da otiče. Takođe, većina djece koja buluju od ove bolesti su malokrvna. Anemija je uzrokovana nedostakom željeza i drugih hranlivih materija koje su neophodne za normalnu produkciju crvenih krvnih zrnaca.
Veza između konzumiranja kravljeg mlijeka tokom dojenja i alergija na hranu
Ne zna se tačno koliki je procenat djece koja imaju celijakiju. Prema procejnama, u zemljama Zapadne Evrope jedno od 100 do 200 djece (zavisno od konkretne zemlje) ne podnosi glutensku hranu. Međutim, ono što je najopasnije, u početku svega 10 do 15% oboljele djece ima klinički prepoznatljive simptome, dok je kod ostalih mališana bolest teško uočljiva.
Često je jedina manifestacija bolesti malokrvnost koja se ne može korigovati standardnim medicinskim metodama. Kod djece dolazi do zaostajanja u rastu i razvoju, kasni im pubertet, periodično imaju probleme sa jakim stomačnim bolovima, a bolest je i dalje neotkrivena. Neka djeca tako, sa neotkrivenom bolešću, i odrastu.
Nedijagnostikovana celijakija kod odraslih može da bude uzrok steriliteta, kako kod muškaraca, tako i kod žena. U kasnim godinama, ona uzrokuje osteoporozu, kao i neke zloćudne tumore, poput limfoma tankog crijeva. Međutim, osobe koje se pridržavaju bezglutenskog načina ishrane, ostaju u potpunosti zdrave u svakom drugom pogledu.
Zbog svih ovih negativnih posljedica koje su moguće kod osoba sa celijakijom, rano dijagnostikovanje je izuzetno dragocjeno. Ako se otkrije na vrijeme, komplikacije koje se naročito ispoljavaju tokom perioda rasta i razvoja, mogu se potpuno otkloniti.
Isto tako, blagovremeno dijagostikovanje je značajno i u preventivne svrhe od eventualnih kasnijih komplikacija koje mogu da budu veoma teške, piše Mojedete.info.
Dijagnostikovanje se vrši metodom biopsije tankog crijeva. Na ovaj način, bolest se u 100% slučajeva otkriva na vrijeme, prije ispoljavanja bilo kakvih simptoma.
Kako da razlikujete alergiju od Korona virusa?
Ishrana
Mnoga prirodna hrana ne sadrži gluten – grašak, neprerađeni orašasti plodovi, jaja, svježe meso, svježa riba, voće i povrće, gotovo svi mliječni proizvodi. Što se žitarica tiče, mogu se nesmetano konzumirati: Amarant, heljda, kukuruz, proso, pirinač, soja… U svakoj bolje snabdjevenoj prodavnici mogu se kupiti i razna bezglutenska brašna.
Hrana koja nije dozvoljena: pšenica, raž, ječam, kao i razni proizvodi do njih. Što se industrijske hrane tiče, glutena, osim ako nije drugačije naznačeno na pakovanju, ima u sledećim namirnicama: pivu, hljebu, kolačima, pitama i lisnatim tijestima, bombonama, instant žitaricama, tjesteninama itd. I sa industrijskom hranom koja ne sadrži gluten treba biti jako obazriv, jer se može desiti da je kontaminirana.
Recepti
U daljem tekstu donosimo vam dobre i korisne recepte, koji će vam pomoći da brzo pripreme zdrav bezglutenski obrok za svoje alergično dijete. Ovako pripremljeni obroci mogu se davati i zdravoj djeci.
Kako prepoznati da li postoji intolerancija na hranu?
Mliječna palenta sa jajetom
U 250 ml proključale vode staviti 3-4 kašike kukuruzne palente i kuhati na umjerenoj vatri uz stalno miješanje dok se masa ne zgusne. Staviti 3 pune kašike skuhane palente u zdjelu.
Tvrdo skuhano jaje izgnječiti viljuškom, pa pomiješati sa palentom. Dodati i izmrvljenu kockicu feta sira. Sipati nekoliko kašika jogurta, zavisno od toga koliko želite da kaša bude gusta. Dobro izmješati i izgnječiti, ako je previše gusto dodati još malo jogurta.
U zavisnosti od uzrasta djeteta, odnosno od toga da li je postepeno uvedeno jaje u njegov jelovnik, ova kaša se može spremati i bez jajeta. Isto tako, za manju djecu dovoljno je pripremiti pola mjere.
Kaša od jabuke, tikve i keksa
Jednu krišku očišćene tikve isjeći na kockice i skuhati na malo vode dok ne postane meka. U rerni ispeći jednu jabuku. Polovinu pečene jabuke pomiješati sa kuhanim komadima tikve. Ispasirati, dodati 2 supene kašike mljevenog bezglutenskog keksa i dobro izmiješati masu. Tikva i jabuka su veoma hranlive i jako korisne u ishrani male djece. Zato bi trebalo da ih svaka beba i manje dijete imaju na svom meniju.