Kvinoja (lat. Chenopodium quinoa; od kečuanskog kinwa) je usjev nalik žitaricama i prije svega se uzgaja zbog jestivog sjemenja.
Ova pseudo žitarica se priprema, konzumira i sadrži jednake nutritivne vrijednosti kao i žitarica. Ne sadrži gluten, pa je mogu konzumirati i osobe s celijakijom.
Kvinoja je bogata mnogim mineralima kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, fosfor, cink, selen, kalijum i kalcijum koji su neophodni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma.
Kvinoja je pripitomljena prije oko tri do četiri hiljade godina u području Anda (Ekvador, Bolivija, Kolumbija, Peru). Bila je glavna namirnica prehrane Inka, koje su kvinoju nazivale ‘majčinim zrnom’.
Pored minerala, sadrže i veliku količinu vitamina i to, vitamine B kompleksa i vitamin E. Takođe, sadrže i veliku količinu vlakana, pa povoljno djeluje na metabolizam.
Kvinoja sadrži svih osam aminokiselina koje su čovjeku potrebne, za razliku od ostalih žitarica koje sadrže najviše tri, zbog čega se ova biljka smatra „super hranom“.
100 grama kvinoje sadrži čak 14 grama proteina, stoga je odlična namirnica za vegetarijance i vegane ili one koji žele smanjiti tjelesnu težinu.
Omotač zrna sadrži gorke saponine tako da se mora ukloniti. Zrno se kuha isto kao riža može se koristiti u raznim jelima. I lišće kvinoje jede se kao lisnato povrće (npr. amarant, blitva…).
Ovo su ljekovita svojstva kvinoje:
Može da reguliše holesterol
Visoka koncetracija vlakana koja kvinoja sadrži pomažu pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomiješana sa žučnom kiselinom se luče u tijelo i snižavaju loš LDL holesterol. Osobe koje pate od povišenog holesterola i treba da smanje unos životinjskih proteina, trebaju koristiti kvinoju, koja je idealna biljna zamjena za iste.
Kontroliše krvni pritisak
Poznato je da kalijum pozitivno djeluje na krvni pritisak. kvinoja kalijuma defintivno ima više od svih drugih žitarica, a on održava zdrav bilans natrijuma u organizmu što dalje može da utiče na smanjenje povišenog krvog pritsika.
Pomaže pri mršanju
Vlakna i proteini koje kvinoja sadrži daju nam energiju, ali održavaju osjećaj sitosti. Osim toga, mogu i da ubrzaju metabolizam i regulišu rad digestivnog trakta.
Može da smanji rizik od dijabetesa
Upijajuća vlakna koja kvinoja sadrži kontrolišu nivo šećera u krvi, dokazano je studijama. Zahvaljujući fenolnoj kiselini, vitaminu E i polisaharidu spriječit će neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanka dijabetesa tipa 2.
Priprema kvinoje
Unatoč svojim nutritivnim blagodatima, mnogi je izbjegavaju jer je pogrešno pripremaju.
Prvi korak do savršene kvinoje je tostiranje
Kao i orašasti plodovi i žitarice, kvinoja ima bolji okus kada se tostira. Propržite je na suhoj tavi na srednjoj temperaturi 5 do 7 minuta, dok ne postane svijetlo zlatne boje i dok ne počne mirisati.
Isperite je prije kuhanja
Nakon što ste je lagano tostirali, vrijeme je da je isperete vodom. Kvinoja ima prirodan sloj saponina koji, ukoliko se ne ispere, ostavlja gorak, sapunast okus u ustima. Mnogi preskoče ovaj važan korak, pa stvore pogrešan dojam da im se kvinoja ne sviđa okusom. Stavite kvinoju u sito i properite je hladnom vodom minutu ili dvije kako uklonili gorki sloj.
Pokušajte je kuhati kao tjesteninu
Ne morate slijepo slijediti pravila da biste postigli savršeno pahuljastu kvinoju. Možda je najlakši način da je skuhate kao što biste skuhali tjesteninu. U veliki lonac slane, kipuće vode ubacite kvinoju i kuhajte je bez poklopca otprilike 12 minuta. Prije nego iscijedite vodu, probajte prvo je li dovoljno kuhana. Treba biti mekana, ali ne premekana i s vanjske, a najbolje ćete znati da je kuhana kada se s vanjske strane zrna pojavi bijeli krug. Ocijedite kvinoju i pustite je da odstoji u situ najmanje 15 minuta kako bi ispustila sav višak vode.
Dodajte začine
Kada voda proključa, dodajte začine kako bi podigli okus kvinoje. Možete ubaciti češnjak, crveni luk, lovorov list i nekoliko grančica timijana, ili jednostavno koristite one začine koji vama i vašim ukućanima najviše odgovaraju. Ako koristite kvinoju za pripremu nekog meksičkog jela, ubacite malo prženog kima, ako je koristite u indijskom jelu, dodajte kurkumu, a ako volite tajlandsku hranu, dodajte malo svježeg đumbira.
Kvinoju nemojte koristiti isključivo u salatama
U korištenju kvinoje nemojte se ograničavati samo na salate. Umiješajte kuhanu kvinoju u juhu ili gulaš umjesto tjestenine, njoklica ili riže, ili ih pomiješajte s krušnim mrvicama za postizanje zdravije alternative klasičnom pohanom mesu ili ribi, a kvinoju možete upotrijebiti i kao vezivno tkivo za pripremu vegetarijanskih burgera. Ako se bojite da se kvinoja neće svidjeti najmlađim članovima obitelji, jednostavno kuhanu kvinoju pomiješajte s ribanim sirom i malo vrhnja i kratko zapecite u pećnici.
Koristite je u desertima
Kvinoja se itekako može koristiti u pripremi slakih jela. Pomiješajte kvinoju sa žitaricama i voćem i jedite za doručak, pripremite energetske pločite od kvinoje ili njome zamijenite klasično brašno i razveselite ukućane zdravim kolačima, keksima ili palačinkama.