Datule ili hurme se smatraju najzdravijim voćem, plod su datuline palme, a dostupne su kao svježe, polusuhe i sušene.
Najveći proizvođač datula su Ujedinjeni Arapski Emirati, a proizvode se na oko 2,9 miliona hektar u 35 zemalja među kojima su: Egipat, Saudijska Arabija, Irak, Iran, Pakistan, Alžir, Libija, Tunis, SAD, te u manjim količinama: Španija, Meksiko, Jemen i Palestina. Smatra se kako datula potječe iz sjeverne Afrike. Danas je raširena u svim suptropskim predjelima, prvenstveno iz komercijalnih razloga. Premda se uzgaja i u tropskim krajevima, tamo plodovi ne sazrijevaju dobro, što je posljedica visoke vlažnosti.
Zdrave alternative bijelom šećeru
Bogata vitaminima i mineralima
Mesnati dio ploda datule sadrži 44 – 88 % svih šećera (glukoza i fruktoza), vodu, proteine, vitamine, minerale, te visok udio vlakana. Energetska vrijednost u količini od 100 grama, ovisno jesu li svježe ili sušene, iznosi 150 – 310 kcal. Udio masnih kiselina je nizak, dok sjemenka sadrži oko 50 % oleinske kiseline. Mineralno bogatstvo datule se temelji na kaliju (ima ga najviše oko 0,9 %), kalciju, kobaltu, bakru, željezu, natriju i cinku.
Datule sadrže fosfor, koji je “hrana za mozak“, pa se preporučuju osobama koje se bave intelektualnim radom. Mozgu i mišićima brzo daju energiju jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza.
Također, sadrže elementarni hlor, koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela datula sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin i sjajan je izvor natrija, magnezija, kalcija i željeza. Njihova svakodnevna konzumacija je odlična preventiva protiv anemije, ali i terapija onima kojima nedostaje zaliha željeza, jer 100 g datula sadrži oko 10 % preporučene dnevne vrijednosti željeza.
Prirodni šećer koji se nalazi u datulama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Nakon 2 – 3 datule više nećete imati želju za čokoladom, pa je zovu zdravim slatkišem.
Datule su odličan izvor proteina koji nam pomažu da održavamo mišiće snažnima, a poboljšavaju i zdravlje kostiju jer su bogate selenom, manganom, bakrom i magnezijem, pa bi ih trebale konzumirati sve osobe porodično sklone osteoporozi, ali i svi oni koji imaju drugih problema s kostima.
Ako imate zatvor, znajte da datule dobro djeluju na rad probavnog sistema jer sadrže visok postotak vlakana. Osim toga, smanjuju i rizik od raka debelog crijeva i hemoroida.
Zašto goji bobice zovu superhranom?
Istraživanja su pokazala da datule pozitivno utiču na trudnoću i porođaj, jer su žene koje su ovo voće jele u zadnje četiri sedmice trudnoće imale znatno lakši porođaj. Datule pomažu i u gubitku kilograma nakupljenih u trudnoći. Budući da su bogate vlaknima i zdravim masnim kiselinama, pomažu u detoksikaciji organizma. Zbog puno vlakana datule že poboljšati vašu probavu te je učiniti redovnom – što je ujedno i prvi korak u procesu mršanja. Dnevno možete konzumirati između 4 – 6 datula.
Datule mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska zbog relativno visokog postotka magnezija i smanjuju rizik od moždanog udara. Djeluju protuupalno, ublažavaju bolove i smanjuju oticanje. Istraživanja su dokazala da prisutnost magnezija smanjuje rizik od nastanka bolesti srca te smanjuje arterijsku upalu. Osim toga, magnezij djeluje i na druge upale kao što je artritis.
Datule poboljšavaju izgled kože jer vitamini C i D povećavaju njenu elastičnost i održavaju je nježnom i glatkom.