Palačinke – sa kremom, džemom, medom ili sirom, neki ih vole dok su vruće, neki kad se ohlade. Mekane, tanke ili sve popularnije američke palačinke, ova poslastica je definitivno jedna od omiljenih djeci širom sveta.
Prema istraživanjima palačinke su izmislili Rimljani još u prvom vijeku prije nove ere. Zapravo, to je bilo jelo koje se pravilo od mlijeka, jaja, brašna i začina, nešto slično današnjim palačinkama. Prodavalo se kao brzi i topli obrok na pijaci. Ipak, ljudi današnjice nisu još pronašli svjedočanstva o tome jesu li Rimljani jednako uživali u ovom slatkišu kao mi u 20. i 21. vijeku.
Prijatan miris, neodoljiv ukus i musava lica – to su prve asocijacije kada se pomisli na palačinke u djetinjstvu. Dječica se poredaju i čekaju da mama napeče palačinke u tavi. Prave se slatke ili slane, neki ih pohuju, neki služe kao tortu, a nekima su omiljene premazane džemom jednostavno smotane u rolnu ili trougao.
Sve popularnije su američke palačinke, za koje Amerikanci prave smjesu još od davne 1889. godine. Ipak, kako god pripremane i posluživane, skoro svi recepti za palačinke sadrže iste sastojke: mlijeko, jaja, brašno, malo ulja, malo šećera i soli. Ko ne bi volio nešto što se tako jednostavno, brzo i lako priprema? Dok trepneš palačinka ti je u tanjiru. Dok trepneš – nema je više. Opet trepneš – mama je već ispekla i srolala novu!
Američke palačinke
Iako su poznate širom svijeta, a u svakoj zemlji se pripremaju i poslužuju drugačije, među najpoznatijim su američke palačinke tetka Džemime. Ovaj miks za palačinke pojavio se na tržištu krajem 19. vijeka, a postao je pravi hit u Americi i šire. Na kutiji je stajao i recept prema kome je miks napravljen od pšeničnog i kukuruznog brašna, sode bikarbone i soli. Idealne američke palačinke krile su se iza ove formule pomiješane sa uljem, jajima i mlijekom.
Za naše područje, domaćice i mame koje rado pripremaju ovu poslasticu a nemaju smjesu tetka Džemime, imaju svoj recept i nazivaju ga originalnim receptom za američke palačinke.
Originalni recept za američke palačinke
Prema ovom receptu za pripremu palačinaka potrebno je pripremiti 2 čaše mlijeka, i to one od 2dl. Potom, polovinu čaše ulja i istu mjeru jogurta i šećera. Što se brašna i podizača tijesta tiče, potrebno je 2,5 čaše brašna i jedna kesica praška za pecivo. Svemu ovome dodati još prstohvat soli i 2 jaja.
Specifičnost pripreme ovih palačinki ogleda se u tome što se najprije mute bjelanci sa šećerom. Dakle, odvoji se žumance od bjelanaca, a onda se bjelanci mute sve dok ne postanu poput čvrstog snijega. Tek tada se dodaje žumance i ostali tečni sastojci: jogurt, ulje, mlijeko. Kada se ova smjesa umuti, dodaje se brašno, prašak za pecivo i so. U toj poslednjoj fazi mućenja mikser se podešava na najsporiju brzinu, a smjesa je spremna tek kada nema grudvica u njoj.
Za pripremu američkih palačinka tava se zagrijava tako da bude vrela, ali se tepmperatura na kojoj se palačinke peku smanjuje na pola čim stavite prvu palačinku da se peče. Okreće se tek kad počnu da izlaze balončići.
Kako poslužiti palačinke?
Američke palačinke sa karamelizovanim jabukama
Za ovu poslasticu potrebno je da karamelizujete jabuke. Pošto pripremite palačinke na način koji smo prethodno objasnili, posebno pripremate ovaj slatki preliv. Za sočne jabuke u karameli potrebno je pola šolje smeđeg šećera, jedna polovina kriške putera, ¾ kašikice cimeta i dvije manje očišćene i na kriške isjeckane jabuke. Priprema nije komplikovana. Najprije se otopi puter u većoj tavi. Potom se dodaju šećer i cimet, kuha se i miješa dok se potpuno ne otopi i ne sjedini tako da postane homogena smesa. Potom se dodaju jabuke. Miješa se neprestano na jačoj temperaturi 5-7 minuta sve dok jabuke ne omekšaju. Ostaviti na toploj ringli i niskoj temeperaturi da se ne ohladi.
Svaku palačinku preliti ovim dodatkom i poslužiti.
Naše „tanke“ palačinke
Američke palačinke poznate su po svojoj „debljini“, te pored naših, tradicionalnih palačinki djeluju kao kolač. Za one koji vole stare dobre i poznate ukuse i nisu ljubitelji eksperimentisanja u kuhinji, predstavljamo recept za „tanke“ palačinke našeg djetinjstva. Sastojci su skoro isti: brašno, mlijeko, jaja, so, a priprema je sljedeća:
U zdjeli se pomiješa oko 125 grama prosijanog brašna sa prstohvatom soli. Na sredini smjese se napravi udubljenje u koje se razbije jaje, a potom žicom za mućenje ili drvenom varjačom sjedini sa brašnom. Sastojci se mogu umutiti i ručnim mikserom. Ovoj smjesi se doda 300 ml mlijeka i muti se sve dok ne nastane glatka smjesa. piše Mojedete.info.
Tijesto se može odmah pržiti ili ostaviti pola sata u frižideru. Ukoliko se tijesto ostavi u frižideru makar i 15 minuta skrob iz brašna će nabubriti, pa će i palačinke biti rastresitije. Postoji još jedna „caka“. Tijestu za palačinke prije pečenja dodajte jednu ili dvije kašike rastopljenog putera ili ulja, pa se tokom pečenja neće lijepiti, a biće i ukusnije.
Kako su palačinke najslađe?
Sasvim je izvjesno da postoje najslađe palačinke, kao i da ih je svako dijete imalo bar jednom u svom tanjiru. Kako se pripremaju? To je već stvar ukusa i navike. Na našim prostorima, pored svih novih recepata, ipak nekako opstaju domaće „tanke“ palačinke jednostavno premazane eurokremom ili džemom od šljiva. Mnogima je prva asocijacija na djetinjstvo marmelada od šipuraka u toploj palačinki. Danas se mnogi slade tako što palačinku namažu eurokremom i posipaju je mlevenim keksom. Naravno, sladokusci izmišljaju načine da učine palačinke ukusnijim, te dodaju višnje, banane ili neko drugo omiljeno voće.
Lijepa strana ove zlatne poslastice od tijesta jeste i ta što je odlična čak i kada se priprema sa sirom ili nekim drugim slanim nadjevom.