Lješnjak gnijezda su brz i jednostavan kolačić koji se priprema bez pečenja, a savršen je za razne praznike kad se uvijek traži što više finih slatkih stvari na trpezi.
Možete ih praviti s kupovnim prepečenim sjeckanim lješnjacima ili ih sami prepeći u rerni, kada će biti još ukusniji.
Sama lješnjak gnijezda vrlo su jednostavna za izradu. U smjesi se među ostalim uz mljeveni preprženi lješnjak nalaze i puter, čokolada i mljeveni keks, što je provjerena kombinacija koja se koristi i u mnogim drugim kolačićima bez pečenja.
Jednostavan kolač od kokosa
Brzi recept za kolač od narandže
Ono po čemu su lješnjak gnijezda posebna je njihovo uvaljavanje u sjeckane prepržene lješnjake, te pravljenje rupe u gornjem dijelu formiranih kuglica. U njih se stavlja neka od kupovnih krema od lješnjaka, a možete odabrati bilo koju koja vam najviše odgovara. Najčešće se koristi Nutella, a možete koristiti i puding od čokolade.
Konačan rezultat je iznimno ukusna slastica, tako jednostavna za izradu.
Sastojci
2 dl vode
200 g šećera ( kristal)
150 g putera
100 g čokolade crne za kuhanje
150 g mljevenih pečenih lješnjaka
250 g mljevenog keksa
oko 150 g mljevenog pečenog lješnjaka
oko 150 g namaza od čokolade
Brzi recept za Toblerone
Odličan recept za Ledene kocke
Priprema
U šerpu staviti vodu, šećer, puter i čokoladu, pa prokuhati na laganoj vatri.
Skloniti sa šporeta i odmah u vruće dodati keks i mljevene lješnjake.
Da biste ubrzali pripremu, smjesu za gnijezda možete staviti i u zamrzivač, čim se dobro rashladi i počne da se steže, izvadite je i kuglice će se lakše oblikovati.
Recept za “naše” i američke palačinke
Kada se masa dobro ohladi, vlažnim rukama oblikovati kuglice, svaku uvaljati u lješnik i redati na poslužavnik obložen folijom ili pak papirom.
Zatim drškom varjače napraviti udubljenje na svakoj kuglici. Namaz sipati u špric za ukrašavanje i puniti gnijezda.
Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade.
Posluživanje
Gnijezda su ljepša ako se naprave nekoliko dana ranije, da se lepo prosuše i stegnu.
Mogu da se prave i u posnoj varijanti, ukoliko se upotrebi posna čokolada i za smjesu i za punjenje.
Napomena: ukoliko je namaz suviše čvrst za istiskivanje iz šprica, možete ga malo ugrijati u mikrotalasnoj ili na pari, da bi se lakše istiskivala, ali vrlo kratko, da ne bi bila previše tečna.