Christollen ili Stollen, slatki božićni hljeb, njemačka je tradicionalna praznična poslastica koja se priprema sa orašastim plodovima i puno suhog voća.
Sastojci
Dizano tijesto: 400 g glatkog brašna, 60 g šećera, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, 2 kašikice začina za medenjake, 1 svježi kvasac, 100 ml mlakog mlijeka, 100 ml ruma, 2 jajeta, 175 g putera sobne temperature, 100 g mljevenih badema, 200 g grožđica, 100 g brusnica, 100 g kandirane korice naranče, 100 g kandirane korice limuna.
Ostalo: 100 g putera, 100 g šećera u prahu.
Recept za šnenokle
Znate li pripremiti kuhano vino?
Priprema
Brusnice i grožđice namočite u rumu i ostavite ih nekoliko sati da upiju sav rum – najbolje preko noći.
Kvasac razmrvite i pomiješajte s jednom kašikom šećera, jednom kašikom brašna i pet kašika mlijeka (odvojite mlijeko do ukupne količine). Kvasac kratko izmiješajte da se otopi u mlijeku pa ostavite na toplom mjestu 10-15 minuta da se zapjeni.
U veću zdjelu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, so i začin za medenjake. Zatim dodajte puter, jaja, mlijeko i kvasac. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite tijesto. Zdjelu s tijestom pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu sat vremena da tijesto dobije na volumenu.
Kad tijesto dovoljno naraste dodajte mljevene bademe, kandirano voće, te grožđice i brusnice. Sve polako izmiješajte pa istresite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i malo premijesite.
Tijesto oblikujte i stavite na lim za pečenje prekriven masnim papirom. Kolač pecite 50 minuta na nižoj temperaturi od 150-160 °C.
Vrući Stollen premažite otopljenim puterom, a zatim ga obilno pospite šećerom u prahu.