Kuhano vino je neizostavan zimski napitak, koji se može pripremiti na razne načine, a u nastavku donosimo 3 recepta poznatih svjetskih chefova.
Znate li pripremiti kuhano vino?
Kuhano vino Jamiea Olivera
Sastojci: 2 klementine, limun, limeta, 200 grama šećera, 6 klinčića, štapić cimeta, 3 lovorova lista, muškatni oraščić, vanilin štapić, 2 zvjezdasta anisa, 2 boce Chiantija ili sličnog crnog vina.
U dublju tavu ili lonac stavite šećer i vina tek toliko da prekrijete šećer. Kad se šećer karamelizira, dodajte korice voća i sve začine te uz stalno miješanje kuhajte 2-3 minute.
Maknite s vatre i u sirup ulijte 2 litre vina. Ubacite komadiće voća (klementine, limun i limeta), i ponovno prokuhajte.
Vino malo ohladite, po želji procijedite i poslužite prijateljima.
Recept za Christollen
Recept za šnenokle
Kuhano vino Marte Stewart
Sastojci: velika narandža, 2 zrna kardamoma, 6 klinčića, šaka bobičastog voća po želji, 6 zrna crnog bibera, štapić cimeta, 1/2 šoljice šećera, 1/4 šalice Brandyja, boca crnog vina (savjetuje se voćno).
Ogulite narandžu i iscijedite sok. Koricu i sok stavite u tavu, zagrijte je i polako dodajte sve sastojke osim vina i Brandyja. Kuhajte na laganoj vatri sve dok se šećer ne otopi. Tavu maknite s vatre i u sirup ulijte cijelu bocu crnog vina i 1/4 šalice Brandyja. Ponovno sve malo prokuhajte, ohladite i vino poslužite.
Najbolje marinade za ribu
Brzi recepti za lososa u sosu
Kuhano vino Gordona Ramsaya
Sastojci: boca crnog vina, 3 klinčića, zvjezdasti anis, štapić cimeta, limunska trava, narandža, limun, kašika smeđeg šećera, đumbir.
Ulijte crno vino u lonac i lagano ga zagrijavajte. U malu gazu ili pamučnu krpicu stavite usitnjeni kardamom, klinčić, cimet i zvjezdasti anis. Ako želite da vino ima azijski štih, u krpicu dodajte i limunsku travu. Dobro je zamotajte, zavežite i dodajte je u vino zajedno s komadićima narandže i limuna. Pred sam kraj dodajte kašiku šećera i nekoliko komadića đumbira (može i ušećerenog).
Nastavite kuhati još dvije minute, ohladite i poslužite.
Roditeljska pravila slavnog kuhara Gordona Ramsaya
Koristite li klice u ishrani?
Kuhano vino je izvrstan izvor antioksidansa koji povećavaju nivo dobrog holesterola, te smanjuju rizik od srčanih bolesti. Uz vino, cimet ima moćna protuupalna svojstva, a klinčić oslobađa toksine iz jetre i bubrega.