Bar jednom ste probali domaće, sočne knedle sa šljivama, koje su najukusnije kada se jedu svježe.
Sastojci
1 kg krompira, 300 g pšeničnog glatkog brašna, 100 g putera, 1 jaje, 1 kašikica soli
Nadjev
20 zrelih šljiva, 6 kašikica šećera, 1 kašikica cimeta u prahu
Ogrtač
50 ml ulja (ili putera), 6-7 kašika prezle, 1 vanilin šećer, po želji kokos
Mafini – poslastica koju mogu pripremiti i amateri
Da li ste probali hljeb od banane? Evo recepta!
Priprema
Krompir operite, stavite ga cijelog u veći lonac, zalijte vodom, dodajte kašikicu soli, pa ga kuhajte oko 45-50 minuta, odnosno dok ne bude kuhan (probajte čačkalicom). Krompir ocijedite, ogulite i izgnječite, pa mu odmah, dok je još vruć, dodajte na kockice rezani puter i napravite pire. Ostavite ga da se potpuno ohladi.
Kako bi okruglice bile pahuljaste, krompir prije gnječenja u pire ostavite u zagrijanoj rerni da ispari višak vode.
U ohlađeni krompir dodajte jedno jaje i brašno, pa umijesite glatko tijesto. Ako je tijesto ljepljivo, dodajite brašna dok ne dobijete lijepo podatno tijesto za valjanje. Tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi i izrežite ga na 20 kvadrata.
Recept za kolač od jabuka
Recept za pitu od tikve
Posebno izmiješajte šećer sa mljevenim cimetom. Šljive operite, izvadite im košpice pa u svaku šljivu stavite pola kašikice šećera s cimetom. Na svaki kvadrat tijesta stavite po jednu šljivu, preklopite krajeve tijesta preko šljive pa pažljivo rukama oblikujte knedle. Odlažite ih na pobrašnjenu podlogu.
U dubljem loncu prokuhajte vodu, dodajte prstohvat soli i kašikicu ulja, pa ubacite knedle. Kad knedle isplivaju na površinu, kuhajte ih još 5 minuta. Vadite ih šupljikavom žlicom i odložite u zdjelu ili direktno u tavu s mrvicama.
U dubljoj tavi zagrijte ulje, dodajte prezlu pa je pržite do zlatnosmeđe boje uz stalno miješanje. Pri samom kraju prženja dodajte vanilin šećer. Knedle popite prženom prezlom (ili ih uvaljajte dobro u prezlu u tavi) i poslužite još tople, posute cimetom ili kokosom.