Jesen je godišnja doba koje obiluje jabukama, a mi u nastavku donosimo starinski recept za omiljeni kolač od ovog voća.
Recept za šljivopitu
Recept za galette
Sastojci
Biskvit
3 jajeta
12 kašika šećera
12 kašika ulja
12 kašika mlijeka
12 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
Fil
1 kg jabuka
po želji šećera
dodaci po želji (cimet, limunova korica, čokolada u prahu…).
Recept za pitu od tikve
Mafini – poslastica koju mogu pripremiti i amateri
Priprema
Jabuke oguliti, narendati, posuti šećerom po želji. Umiješati mikserom sastojke za biskvit. Izliti pola smjese u pleh (20×30) i zapeći.
U međuvremenu jabuke dinstati par minuta. Zatim im dodati cimet ili još neki dodatak koji volite – limunova korica i sok, čokolada u prahu, grožđice… Tako pripremljeni fil rasporediti po polupečenom biskvitu, zatim preko jabuka preliti ostatak smjese za biskivit, pa ispeći do kraja.
Kad se ohladi, kolač pospite šećerom u prahu.