Kod pripreme ribe, tajna odličog ukusa je u marinadi koja joj daje sočnost i aromu, ali i u načinu pripreme.
Uz dodatak ulja i začina, svaka marinada se sastoji od kiselih sastojaka kao što su sirće, bijelo vino ili sok od limuna. Kiselina omogućava ribi da upije aromu svih začina, sprečava nastajaje štetnih spojeva na ribi i daje joj sočnost. Važno pravilo svakog mariniranja je u sljedećem – kod marinada koje sadrže mnogo sirćeta ili limunovog soka vrijeme mariniranje se skraćuje sa preporučenih 30 minuta na 15, jer previše kiselina razgrađuje tkivo ribe.
Preporuka je da marinadu držite u posudama od stakla, plastike i nerđajućeg čelika, a izbjegavate aluminijum jer loše reaguje u dodiru sa kiselinom. Već pripremljenu marinadu obavezno držite u frižideru.
Recept za tacose s tunom
Ne zanemarujte važnost omega-3 u razvoju mozga fetusa
Osnovna marinada za ribu
Sastojci: Maslinovo ulje, bosiljak, ruzmarin, sok od limuna, nasjeckani beli luk
Priprema: Pomiješajte sve sastojke i na roštilju ispecite ribu sa jedne strane, prevrnite i ispečenu stranu premažite marinadom dok je još na roštilju, pa postupak ponovite i sa druge strane ribe. Ispečenu ribu odložite na tanjir i prelijte ostatkom marinade.
Marinada za losos od đumbira i susama
Svježi đumbir, soja sos i smeđi šećer daju poseban ukus lososu, a bijeli luk i ulje od susama produbljuju aromu.
Sastojci: ¼ šolje maslinovog ulja, 2 kašike soja sosa, 2 kašike limunovog soka, 2 kašike susamovog ulja, 2 kašike smeđeg šećera, 2 čena bijelog luka, 1 kašika rendanog svježeg đumbira, kašika susama, 4 mlada luka, sitno isjeckana.
Priprema: U posudi umutiti maslinovo ulje, soja sos, limunov sok, susamovo ulje, smeđi šećer, bijeli luk, đumbir, sjemenke susama i mladi luk. File lososa preliti smjesom i dodati đumbir. Ostaviti da se marinara u posudi sa poklopcem najmanje 30 minuta prije pripreme. Marinirani losos spremati na roštilju ili ga ispeći u rerni.
Marinada od bilja
Ova jednostavna marinada može biti dodatak bilo kojoj vrsti riba, uključujući losos, skušu, oslić i tunu. Peršun je glavni sastojak, a kada ga spojite sa bijelim lukom, paprikom i svježim sokom od limuna, dobit ćete bogat ukus ribe.
Sastojci: 1 vezica peršuna, 8 čena bijelog luka (drobljenog), 1 kašičica soli, 1 kašika svježeg kima, 1 kašika tucane suhe paprike, kašika slatke mljevene paprike, ½ šolje ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ¼ šolje svježeg soka od limuna.
Priprema: Sitno isjeckati peršunov list. Izgnječiti bijeli luk sa malo soli, dodati kim, biber, papriku, maslinovo ulje i sok od limuna. Sve sastojke staviti u tavu i dobro izmiješati. Ostaviti da se marinada kuha, skloniti je prije ključanja i njome preliti već spremljenu ribu. Ostaviti da odstoji sat vremena.