Ako se borite se s anemijom, imate nizak pritisak, vrtoglavicu, a loše podnosite razne pripravke za povećavanje željeza?
Priroda se pobrinula da ponudi različito voće, povrće i biljke koji će vam pomoći u popravljanju krvne slike.
10 vrsta povrća, voća i bilja koje se isplati posaditi u bašti
Nedostatak vitamina K narušava zdravlje kostiju
Cvekla
Vjerojatno se sjećate kad ste bili mali da su vas roditelji nagovarali da jedete cveklu jer je ona jako zdrava. Ako imate problema s anemijom, tada je cvekla idealna za vas, jer pomaže u čišćenju organizma i sadrži brojne antikancerogene tvari.
Pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a sadrži i željezo koje radi svoje kvalitete ima veliku moć pozitivnog djelovanja na cijeli organizam. Osim ploda, može se koristiti i lišće od cvekle jer i ono sadrži željezo.
Borovnica
Na listi prirodnih izvora željeza osim povrća ima i voća. Jedno od njih je borovnica. Ove slasne bobice osim što sadrže vitamine, magnezij i druge minerale, one sadrže i željezo i folnu kiselinu pa se preporučuju trudnicama, ali i osobama koje žele izgledati mlađe.
Aronija
U novije vrijeme sve se više priča o aroniji i sve se veći broj osoba bavi njeim uzgojem. Ovo bobičasto voće ima antikancerogeno djelovanje, a pomaže i kod upala. Obiluje vitaminima, posebno vitaminom C, ali i mineralima poput željeza i magnezija.
Špinat
Ne mora svako voće i povrće koje sadrži željezo biti crvene boje. To najbolje pokazuje špinat, povrće koje bi se trebalo naći na svakom jelovniku. Osim što daje snagu, obiluje brojnim vitaminima i mineralima. Ima antioksidativna svojstva, a iako ne obiluje željezom, ono ga ipak sadrži u takvim količinama da zadovoljava barem jednu trećinu dnevno preporučenog unosa željeza.
Crna ribizla
Ovo bobičasto voće bi trebali konzumirati svi koji su anemični. Osim kao sirovo voće izvrsno odgovara i kao sok. Često se može pronaći na policama s dječjim sokovima jer ima ugodan okus, obiluje vitaminom C, a sadrži i željezo i kalcij. Baš kao i borovnica, ribizla je bogata folnom kiselinom, pa se preporučuje i trudnicama.
Kupina
Od ovog ukusnog bobičastog voća se pravi i vino. Kupinovo vino posebno je poznato po svojem pozitivnom djelovanju na krvnu sliku. Kupine imaju jaka antioksidativna svojstva, bogate su vlaknima, vitaminima i mineralima, od kojih je samo jedan upravo željezo. Kupine su dobre i za trudnice i za dojilje, ali i za sve one koji imaju problema s anemijom.
Kopriva
Kopriva je biljka s brojnim vrijednim svojstvima. Željezo i magnezij samo su neki od minerala koje čuva ova veličanstvena biljka. Može se konzumirati na razna načine, a samo neki od njih su kao čaj ili salata, ali bi je trudnice trebale izbjegavati.
Dobro je da sve ove namirnice kombinirate s namirnicama koje pospješuju apsorpciju željeza, a to su prije svega meso, posebno crveno, agrumi, ali i povrće poput paradajza ili paprike. Željezo možete pronaći i u zdravim grickalicama poput sušenog voća, piš wishmama.hr.