Za ovaj jednostavni kolač, koji čine tanko fino prhko tijesto i krema od milerama, kao i završni sloj obogaćen šumskim voćem, potrebni su vam slijedeći sastojci:
Tijesto
200 g brašna; malo praška za pecivo; 100 g putera; 2 kašike šećera u prahu; malo soli; 3 žumanca; 1-2 kašike kiselog vrhnja
Krema
500 ml mlijeka; 2 vrećice pudinga od vanilije; 170 g šećera; 800 g milerama
Preliv
400 g smrznutog voća; šećera po želji; 1 vrećica preliva za torte
Štrudla s makom
Brzi recept za kolač od narandže
Recept za “naše” i američke palačinke
Recept za ukusna lješnjak gnijezda
Priprema
Tijesto
Prstima ili u multipraktiku u brašnu izmrviti puter dok se ne naprave mrvice. Dodati sve ostale sastojake, umijesiti tijesto i ostaviti u frižideru pola sata. Ohlađeno tijesto razvaljati i prebaciti u namašćen i pobrašnjen mali pleh.
Recept za Šambali – turski desert od griza
Krema
U mlijeku skuhati puding i šećer, skinuti s vatre i u vrelo umiješati mileram. Odmah sipati preko tijesta. Peći na 170 stepeni oko 30 minuta. Ohladiti.
Brzi recept za Toblerone
Preliv
Smrznuto voće skuhati sa šećerom. Možete voće i propasirati kako ne bi ostale koštice, a i ne morate. Kad provrije dodati preliv za torte razmućen u 2 kašike vode. Pustiti da provrije i preliti preko ohlađenog kolača. Ostaviti da se stisne, pa poslužiti.