Da li ste znali da sok od kivija blagotvorno djeluje na cijeli organizam? Samo jedna čaša ovog napitka će organizmu pružiti veliku količinu kalijuma i vlakana.
Sok ili sirup od kivija, sadrži vitamin A, kompleks vitamina B, vitamin C, vitamin E, vitamin K, selen, kalcijum, kalijum, fosfor, karotenoide, željezo, hlorofil, lutein, ugljene hidrate i flavonoide.
Zahvaljujući količini vitamina, ovaj sok može da smanji rizik od srčanih bolesti. Takođe, postoje indikacije da smanjuje rizik od moždanog udara, ali i povoljno utiče na vid. Podstiče oporavak organizma, štiti DNK od štetnog uticaja slobodnih radikala, snažno detoksikuje organizam, poboljšava imunitet, sprječava formiranje masnih naslaga.
Sastojci za pripremu sirupa od kivija:
1,5 kilogram svježeg i oljuštenog kivija
Pola kilograma šećera
1,5 litra vode
Priprema:
Kivi ogulite i isjeckajte, ubacite ga u blender i usitnite. Ako nemate pri ruci blender, možete da iskoristite i mašinu za mljevenje paradajza. Potom, tako usitnjen kivi propasirajte kroz gustu cejdiljku da bi se oslobodila što veća količina soka. Zatim, prokuhajte vodu, kada voda provri sačekate da se ohladi.
U procijeđeni sok od kivija dodajte prokuhanu vodu koja se predhodno prohladila i pola kg šećera. Miješajte oko 20 minuta dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sterilišite staklene flaše u koje ćete sipati domaći sok od kivija i stavite ga u frižider. Prije upotrebe sok razblažite sa vodom.