Širom svijeta, Chilli con carne je omiljeno pikantno jelo na kašiku, a mnogi ga koriste i kao savršeno punjenje za tortilje.
Ljuto jelo najpoznatije u Južnoj Americi zove se još i Chilli, a jelo sadrži meso, grah, kukuruz, paradajz i razne aromatične začine. Ovaj pikantni gulaš s mljevenim mesom službeno je nastao u Teksasu, a kreirala ga je starija gospođa porijeklom iz Meksika. Originalna verzija je sadržavala mljevenu junetinu, grah, paradajz i čili papričice. S vremenom su nastale i druge verzije tako da se danas može pronaći i chili sin carne (vegeterijanski), chilli verde (svinjetina sa zelenim čili papričicama), white chili (bijeli grah sa puretinom ili piletinom).
Sastojci: 500 g mljevenog mesa, 2 luka, 3 kašike ulja, pola šoljice pasiranog paradajza, pola kašikice korijandera, pola kašikice kima, pola kašikice čilija u prahu, 450 g pelata, 2 miješane narezane paprike, 1 čen bijelog luka, 200 g kukuruza, 400 g graha.
Kako vam zvuče domaći ravioli? Donosimo recept!
Najbolje marinade za ribu
Priprema
Sitno nasjeckajte crveni i bijeli luk pa propržite na ulju. Dodajte čili u prahu, mljeveni kim i korijandar. Ubacite mljeveno meso i pržite desetak minuta. Dodajte pelate i pire od paradajza. Prema potrebi, dolijte još malo vode. Kad provrije, poklopite ga poklopcem.
Neka se krčka na laganoj vatri sat i po, a pola sata prije kraja dodajte kuhani grah. Pet minuta prije kraja dodajte kukuruz iz konzerve i svježe čili papričice.
Poslužite uz hrskavi, tostirani hljeb, kiselo vrhnje, ribani sir i sezonsku miješanu salatu. Po želji ga ukrasite svježim peršunom ili porilukom. Možete ga poslužiti i uz tortilja čips, rižu, samostalno…
Ovo jelo možete pripremiti i u rerni. Meso zapržite na tavi i prebacite u zemljanu posudu pa dodajte ostale sastojke. Ako nemate zemljanu, poslužit će i vatrostalna posuda ili lonac od lijevanog željeza za kuhanje van rerne. Pecite ili kuhajte poklopljeno oko sat i po.